Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Satva joga: buđenje Višeg Ja

Satva joga je iskustvo jedinstvenosti, gde smirenost i pokret egzistiraju zajedno.

  Izvor: Foto: Profimedia

Suština joge je zapravo i istina o čoveku samom - da oseti unutrašnju uniju, duboki mir i da bude sam taj mir"

Kada odgledate nekoliko klipova na You Tube-u u kojima se Anand Mehrotra obraća polaznicima Sattva Joga centra ili dok drži predavanja širom sveta, biće vam jano zašto je opis Sattva joge na zvaničnom sajtu da je ona nešto drevno i novo u isto vreme. Mudrost i jednostavnost koncepta istine uz praksu služenja drugima, u kombinaciji sa brzinom i lagodnošću mladosti milenijuma u kome živimo je ono što karakteriše ovu školu i njenog osnivača.

Sublimirajući mudrosti različitih tehnika i škola joge, ovaj mladi učitelj i vizionar osmislio je koncept koji već duže vreme čeka da se ovaploti: stvaranje novih naraštaja učitelja joge koji će u okviru svojih škola širiti mudrost i ideje samilosti, radosti i duboke povezanosti, a ne samo tehnike joge.

Cilj Sattva centra, škole i učitelja koje obučava jeste da se uz njihovu pomoć stvori i iskusi celovitost na individualnom i kolektivnom nivou. Nastao pre desetak godina, ovaj centar se smestio u podnožju Himalaja u blizini rodnog mesta joge Rišikešu, odakle je i Anand Mehrotra. Osnivač je i Sattva joga akademije za holistička učenja gde se svi zainteresovani obučavaju, kao i humanitarne organizacije ,,Khushi Foundation''- sirotišta koje je smešteno u Rišikešu, u okviru koga je i škola.

Aerial joga: uz pomoć specijalne marame jogina lebdi poput ptice...

Istražujući materijal za intervju, najveći utisak ostavlja neposrednost i jednostavnost koncepta gde je akcenat stavljen na osvešćivanje povezanosti, kolektivnog duha i mudrosti svakog od nas. Radost i neposrednost sa kojom Anand odgovara na pitanja svojih učenika je osvežavajuća.

Intervju započinjemo pričom o zanimljivom putovanju koje je za Ananda i njegove saputnike bilo transformišuće iskustvo na više nivoa.

U jednoj tački života odlučili ste da se otisnete motorom na putovanje u Himalaje. Opasna avantura je glavna tema nagrađenog dokumentarca The Highest Pass (Najviši prolaz). Šta je bila glavna motivacija za ovo putovanje?

Još kao dete bio sam očaran misterijama prirode i avanturama koje ona nudi. Put na Himalaje smatra se Svetim gralom u Indiji - ovaj put jedna je od najtežih i najizazovnijih svetskih moto-trasa. Inače, sklon sam povlačenju u prirodu i mirnom sjedinjavanju sa višim sopstvom. Veoma rano počeo sam da putujem svetom i da predajem, pa su mi ova povlačenja vraćala unutrašnju tišinu, praznila um i otvarala prolaz kroz unutrašnji duhovni kanal. Prvobitna zamisao bila je da se na Himalaje otisnem sam, u nepoznato. Imao sam slobodno vreme između predavanja u Americi i Evropi, pa sam želeo da se vratim u Indiju, gde inače živim.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj