Vitamin D je poznat kao zaštita od nekih vrsta kancera, hrana za mozek, mišiće i kosti, a nauka otkriva kako da ga u jednoj namirnici uvećate za 100 puta, piše Lepa & srećna.

Najjednostavniji način da obezbedite najbolju dnevnu dozu vitamina D jeste da ostavite pečurke da odstoje na suncu.

Nauka dokazuje da pečurke, koje se inače gaje na tamnim mestima, reaguju na UV zrake i stvaraju antioksidans vitamin D kako bi se odbranile od solarnog zračenja.

Razvoj vitamina je izrazit kod bukovače i šitaki pečurke, ali se odvija i kod šampinjona. Ne treba da bude toplo vreme, dovoljno je da pečurke ostavite kraj prozora na od 10 do 15 časova kako bi se nakupile sunčeve svetlosti. Unutrašnji deo pečurke koji je uglavnom braon boje okrenite ka suncu za najbolji rezultat, jer je on najosetljiviji na sunce.

Kako je najbolje pripremati pečurke

Istraživači iz Španije (istraživanje objavljeno u International Journal of Food Sciences and Nutrition) kažu da je najzdraviji način za pripremu pečuraka grilovanje ili kratka obrada u mikrotalasnoj.

Ovako se povećavaju nivoi antioksidanata, dok ih kuvanje ili prženje smanjuje. Dodavanje male količine ulja pri grilovanju povećava njihove nutritivne vrednosti. Tokom prženja se iz pečuraka gube proteini i ugljeni hidrati, a isto se dešava i kuvanjem. Grilovanje sa malo ulja povećava hranljivost, dok je za pečurke ključno da vreme pripreme bude što kraće i sa što manje tečnosti.

Izvor: Sensa

Palačinke od heljde punjene pečurkama

Sastojci:

  • 1 šoljica heljdinog brašna
  • četvrtina šoljice pirinčanog brašna
  • četvrtina šoljice brašna od leblebija
  • 2 kašike aru praha
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike tahinija
  • 2 kašike jabučnog octa
  • 1 - 1 i po šoljica mineralne vode

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke. Pomešajte tahini s mineralnom vodom i jabukovim sirćetom pa umešajte u suve sastojke. Ostavite da odstoji pola sata pa ispecite palačinke.

Slatke palačinke od heljde...

Punjenje:

  • 1 manji luk
  • 300 g svežih shiitake pečuraka
  • 2 kašike svežeg kopra
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • pola šoljice narendanog dimljenog tofua
  • 1 kašičica mešavine suvih začina
  • pola šoljice sojine pavlake
  • malo bibera

Priprema:

Operite pečurke i iseckajte ih na trakice. Luk isecite na kockice. Dinstajte luk i pečurke na suncokretovom ulju 3 do 4 minuta. Dodajte začine i dinstajte još 5 - 6 minuta uz mešanje. Umešajte sojinu pavlaku i dimljeni tofu. Dodajte bibera i soli po želji.