Sastojci:

  • krompir
  • soja
  • crni luk
  • biljni začin
  • so
  • biber
  • ulje

(Mera je po želji)

Čokoladne energetske pločice: ovsene pahuljice + banana (RECEPT + SIROVO)

Priprema:

Krompir oljuštiti i izrendati a zatim ga obariti. Soju potopiti u toploj vodi i, kada nabubri, ocediti je i sastaviti sa prohladjenim krompirom. Dodati ulje, biljni začin, so, biber i sitno seckani crni luk. Koru prerezati po sredini, zatim pripremljen krompir staviti po sredini kore (oko 1 kašike, pa rasporediti po dužini). Preklopiti sa jedne, pa sa druge strane i uviti, kao sarma što se uvija. Ređati u pouljen pleh, ovlaš poprskati uljem i posuti sa malo soli. Kada je pečena, samo je pokriti krpom da se malo ohladi.

Izvor: Manastir Lepavina

Veganski recept: hleb sa heljdinim brašnom i semenkama

Sastojci:

  • 250 g ražanog ili speltinog brašna
  • 250 g heljdinog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • po želji semenke suncokreta, lana, susama
  • 500 ml mlake vode
  • morska so

Priprema:

Pomešati suve sastojke, dodati ulje i vodu. Vodu postepeno dodavati vodeći računa da testo ne bude previše meko. Ponekad je potrebno manje vode, jer sve zavisi od kvaliteta brašna. Formirati željeni oblik, ostaviti da odstoji oko pola sata a zatim staviti da se peče. Hleb staviti u predhodno zagrejanu rernu i peći na 180C 45 min.

Izvor: Zdrava hrana