Sastojci:

  • 50 g brašna od soje
  • 400 g pšeničnog brašna
  • soli po ukusu
  • mineralna voda
  • ulje za prženje

Priprema:

Pomešajte brašno sa vodom, polako da se ne stvore grudvice. Ostavite testo da stoji oko 30 minuta, a zatim pecite palačinke. Nafilujte pekmezom i poslužite.

Izvor: Politika

Džem od nektarina s daškom limuna...

Veganski recept: džem od bobičastog voća sa chia semenkama (PRESNA HRANA)

Sastojci:

  • 250g svežeg bobičastog voća (kupine, maline, borovnica)
  • 2 kašike čija semenki
  • 4-8 svežih urmi (možete zameniti javorovim ili agavinim sirupom, medom)
  • začini po želji - vanila, cimet, đumbir

Priprema:

Viljuškom ispasirajte voće, dodajte čija semenke i izmešajte. Sveže urme oljuštite pod tankim mlazom vode, sklonite košticu i uz kašičicu vode, dobro ispasirajte viljuškom. Dodajte voću i sve izmešajte. Po želji, dodajte vanilu, limunovu koricu (sjajno uz džem od borovnice), cimet ili đumbir, izmešajte, probajte i doterajte ukus. Prespite u teglicu, zatvorite i ostavite u frižideru najmanje pola sata, a može da stoji i do nedelju dana.

Napomena:

Pre služenja malo promešajte, jer se na vrhu obično nakupi tečnost. Ako vam se čini da je džem previše tečan nakon stajanja, dodajte još kašičicu-dve semenki.

Izvor: Na tanjiru