Kalijumova so često se koristi kao zamena za običnu so natrijum-hlorida, i to sa dobrim razlogom. Većina ljudi koristi previše soli na dnevnoj bazi, što može da ih stavi pod rizikom od hipertenzije, srčanog i moždanog udara. Zato, kalijumova so u ishrani pruža jedinstvene zdravstvene prednosti, koje ne dobijate upotrebom obične kuhinjske soli.

Isto tako, mnogo puta, jer ljudi konzumiraju previše soli, nemaju odgovarajuću količinu kalijuma. Kalijum daje "pola-soli" zamenu, što uključuje i aromatične prednosti natrijum-hlorid soli sa zdravstvenim prednostima od kalijuma.

Koji su rizici korišćenja soli natrijum hlorida?

Natrijum je bitan deo vašeg tela i dolazi iz natrijum hlorida. Deluje da održite tečnosti uravnoteženim, a pomaže kontrakciju i opuštanje mišića. Ali vaše telo ne može da se nosi sa previše natrijuma, koji opterećuje vašu krv sa vodom. Kada je visok nivo natrijuma u kombinaciji sa niskim nivoom kalijuma, postaje teško da vaše srce pumpa krv kroz telo, uzrokujući visok krvni pritisak.

Budući da ne postoje očigledni simptomi visokog krvnog pritiska, mnogi ljudi ne znaju da postoji rizik dok ne budu pogođeni sa srčanim udarom, moždanim udarom ili pronađu da imaju srčane bolesti.

Drugi koji uzimaju u previše soli postaju žrtve bolesti bubrega, jer su njihovi bubrezi prinuđeni da rade "prekovremeno" kako bi izlučili višak vode koji sadrži jone natrijuma iz njihovog tela. Bolesti bubrega i visok krvni pritisak mogu i da se spreče kontrolom unosa natrijuma i povećanjem unosa kalijuma.

Kako su kalijumova so i zdravlje povezani? Ko bi trebao da razmisli o korišćenju kalijumove soli?

Čovek bi trebalo da prosečno uzima manje od 2.300 mg natrijuma dnevno da bi ostao zdrav. Ovo uključuje ukidanje ili ograničavanje količine prerađene, unapred upakovane i izuzetno slane hrane.

Prirodni lek za hipertenziju: kako se prave glogove kapi za visok pritisak (RECEPT)...

Ljudi koji su skloni visokom krvnom pritisku, hipertenziji ili prehipertenziji treba da uzmu u obzir zamenu redovne natrijum-hlorid soli sa kalijumovom soli. Pošto se kalijumova so sastoji od samo pola natrijum hlorida, tako ćete oduzeti najmanje polovinu svog redovnog dnevnog unosa natrijuma, pod uslovom da koristite istu količinu soli u obrocima.

Neki drugi postojeći faktori mogu da povećaju potrebu za kalijumovom soli. Sredovečni i stariji odrasli zahtevaju manju količinu natrijuma u ​​ishrani da ostanu zdravi (manje od 1.500 mg dnevno). Kako organi prirodno rade napornije u starosti, održanje unosa natrijuma na inimum, uključujući i kompletan prelazak na kalijumovu so, u velikoj meri može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska i gorih posledica.

Uz minimiziran unos pržene, slane hrane i pakovanih obroka, natrijum hlorid so se može zameniti sa kalijumovom soli za smanjivanje rizika od srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.

Korišćenje kalijumove soli u ishrani nudi jednostavnu alternativu za kuhinjsku so jer omogućava nastavak upotrebe soli u kuvanju i kao začin, ali ohrabruje zdraviju ishranu u isto vreme.

Iako oni koji boluju od visokog krvnog pritiska ili imaju rizik od visokog krvnog pritiska dobijaju najčešće koristi od kalijumove soli, to može biti zdrava promena u ishrani za svakoga.

Soli koje sadrže kombinaciju natrijum i kalijum hlorida su sada široko dostupne.

Soli kalijuma imaju do 70% manje natrijuma od standardne kuhinjske soli, tako da ne nose iste visoke rizike kao soli na bazi natrijuma. Kalijumova so za ishranu može čak imati blagotvorno dejstvo na vaš krvni pritisak, jer je kalijum antagonist natrijuma.

Kalijumova so u ishrani se može koristiti na isti način kao standardna kuhinjska so. Neki ljudi ne primećuju posebnu razliku u ukusu, međutim, drugi ljudi su prijavili metalik ukus i zato biraju da ne koriste ovu so. Još jedan problem sa korišćenjem kalijumove soli je da, iako imate manje natrijuma, i dalje imate slan ukus hrane i stoga se vaše preference ka soli ne menjaju.

Ljudi sa bolešću bubrega ili dijabetesom treba da potraže savet lekara pre upotrebe kalijumove soli, jer povećanje unosa kalijuma u ovom slučaju ne može biti preporučljivo.

Izvor: Dijeta plus