Falafel su pržene kuglice od leblebije. Ovo egipatsko jelo postaje sve popularnije diljem širom sveta kao brza, ukusna i zdrava hrana. Falafel kuglice možete servirati sa kuvanim povrćem, salatom ili laganim sosom ili pojesti same kao užinu.

Sastojci:

  • 400 g leblebija, namočenih preko noći
  • mrvice hleba
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 glavice luka
  • 1 kašika semenki susama
  • ulje ili ghee za prženje
  • so i biber

Recept za čokoladni kolač sa pomorandžom: probajte neodoljiv slatkiš sa pirinčanim brašnom (VEGETARIJANSKI RECEPT)

Sos:

  • 50 ml pavlake (ili sojine pavlake)
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • 5 čenova belog luka
  • so i šećer

Zdrava užina: bombice od lanenih semenki (RECEPT)

Priprema:

Namočite leblebije preko noći, drugi dan ih sameljite u blenderu zajedno sa lukom, zatim dodajte brašno, so, susam, biber i prašak za pecivo. Ako je previše retko, dodajte malo mrvica hleba. Oblikujte male kuglice (manje od kajsije) i pržite ih u dubokom ulju oko 2-3 min do tamno smeđe boje.

Sos:

U loncu promešajte pavlaku, izmrvite beli luk, mlevenu papriku, kapičicu koncentrata paradajza i malo soli i šećera. Kratko prokuvajte.

Izvor: Alternativa za vas