Falafel su pržene kuglice od leblebije. Ovo egipatsko jelo postaje sve popularnije diljem širom sveta kao brza, ukusna i zdrava hrana. Falafel kuglice možete servirati sa kuvanim povrćem, salatom ili laganim sosom ili pojesti same kao užinu.
Sastojci:
- 400 g leblebija, namočenih preko noći
- mrvice hleba
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 kašike brašna
- 1/2 glavice luka
- 1 kašika semenki susama
- ulje ili ghee za prženje
- so i biber
Sos:
- 50 ml pavlake (ili sojine pavlake)
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 5 čenova belog luka
- so i šećer
Priprema:
Namočite leblebije preko noći, drugi dan ih sameljite u blenderu zajedno sa lukom, zatim dodajte brašno, so, susam, biber i prašak za pecivo. Ako je previše retko, dodajte malo mrvica hleba. Oblikujte male kuglice (manje od kajsije) i pržite ih u dubokom ulju oko 2-3 min do tamno smeđe boje.
Sos:
U loncu promešajte pavlaku, izmrvite beli luk, mlevenu papriku, kapičicu koncentrata paradajza i malo soli i šećera. Kratko prokuvajte.
Izvor: Alternativa za vas