Sok od malina se može pripremiti na više načina, a ovaj recept je jedan od najzdravijih jer se ne dodaje šećer. Veoma brzo i jednostavno se sprema, a pritom ćete isprljati mali broj posuda.

Sastojci:

  • 3 kg malina
  • 3 limuna
  • 1 ,5 - 2 l vode

Priprema:

Potrudite se da pronađete što zrelije maline koje ćete dobro oprati i ukloniti zelene ili trule delove. Stavite ih u dublju posudu za kuvanje i izgnječite da puste sok. Limune dobro operite, nemojte ih ljuštiti, već ih iseckajte na kolutove i dodajte u posudu sa malinama. Mešavinu prelijte vodom i ostavite je na tihoj vatri dok ne provri. Kada provri, potrebno je da se sok ohladi da biste mogli da ga procedite kroz cediljku i gazu. Proceđen sok sipajte u čiste flaše i hermetički zatvorite. Flaše stavite u veću i dublju posudu za kuvanje u koju ćete sipati vode do vrha flaša. Sačekajte da voda provri i ostavite još desetak minuta da se kuva. Flaše izvadite iz posude, obrišite ih i čuvajte ih na hladnom mestu.

Napomena:

U sok možete dodati med, smeđi šećer ili neki drugi zaslađivač. Za osvežavajući ukus stavite nekoliko kockica leda.

Tekst: Hellasije

Izvor: Sokovi i Sirupi