Nadimanje stomaka može biti bolno, neprijatno i uzrokuje gasove, a evo kako da se rešite ovog stanja na prirodan način bez lekova, piše Lepa & srećna.

Stomak se najčešće nadima zbog hrane koja se teško vari, ali može biti znak i da se u telu razvija bolest, poput enekih vidova karcinoma. Ako često osećate nadimanje stomaka, treba da uradite određene analize kako bi se otkrio uzrok, a mnogi stručnjaci za lečenje ove tegobe preporučuju biljku koju skoro svako ima u kuhinji. Reč je o peršunu koji je diuretik, antiseptik i reguliše upale, a vekovima je poznat kao vrlo lekovita biljka u narodnoj medicini.

Peršun ima karminativna svojstva, kao i bosiljak, morač i kamilica, što ga čini moćnim prirodnim lekom koji  rešava problem nadimanja i gasova. Možete skuvati čaj od peršuna, piti vodu u kojoj je stajao ili ga stavljati u jela kako bi pomogao u regulisanju metabolizma i radu creva. Takođe, peršun sadrži folne kiseline, antoksidante (flavonidi), zdrava jedinjenja (miristicin i apiol) i vitamine K, C i A, pa je odličan prirodni lek za ceo organizam. Mnogi stručnjaci preporučuju i đumbir u borbi protiv nadimanja stomaka.

Kako da napravite zdrav sok od maline: recept za ukusan napitak bez šećera (RECEPT)

Sok od malina se može pripremiti na više načina, a ovaj recept je jedan od najzdravijih jer se ne dodaje šećer. Veoma brzo i jednostavno se sprema, a pritom ćete isprljati mali broj posuda.

Sastojci:

  • 3 kg malina
  • 3 limuna
  • 1 ,5 - 2 l vode

Priprema:

Potrudite se da pronađete što zrelije maline koje ćete dobro oprati i ukloniti zelene ili trule delove. Stavite ih u dublju posudu za kuvanje i izgnječite da puste sok. Limune dobro operite, nemojte ih ljuštiti, već ih iseckajte na kolutove i dodajte u posudu sa malinama. Mešavinu prelijte vodom i ostavite je na tihoj vatri dok ne provri. Kada provri, potrebno je da se sok ohladi da biste mogli da ga procedite kroz cediljku i gazu. Proceđen sok sipajte u čiste flaše i hermetički zatvorite. Flaše stavite u veću i dublju posudu za kuvanje u koju ćete sipati vode do vrha flaša. Sačekajte da voda provri i ostavite još desetak minuta da se kuva. Flaše izvadite iz posude, obrišite ih i čuvajte ih na hladnom mestu.

Napomena:

U sok možete dodati med, smeđi šećer ili neki drugi zaslađivač. Za osvežavajući ukus stavite nekoliko kockica leda.

Tekst: Hellasije

Izvor: Sokovi i Sirupi