Kuvanje čorbastih jela, osim toga je zabavno, jer pruža veliku slobodu kombinovanja sastojaka koje su u jesen na raspolaganju. Inspirišite se našim receptima, igrajte se i kreirajte sami svoju idealnu jesenju čorbicu!

Krem čorba od šampinjona

Sastojci (za 4 osobe):

  • 250 ml bujona od povrća
  • 60 g sušenih vrganja
  • 60 g svežih šitake pečuraka, iseckanih
  • 100 g šampinjona
  • 1 glavica luka, iseckanog
  • šolja sojinog mleka
  • 4 kašike integralnog pšeničnog brašna
  • 4 čena belog luka, iseckana
  • majčina dušica
  • biber i morska so
  • maslinovo ulje

Priprema:

Sipajte šolju ključale vode preko sušenih vrganja i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Procedite, sačuvajte tečnost od vrganja, a same vrganje iseckajte na sitno. U šerpi za supu zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk. Dodajte sve vrste pečuraka i krčkajte nekoliko minuta. Razmutite brašno u malo pripremljenog bujona, pa umešajte u pečurke. Umešajte zatim i ostatak bujona, vodu od natapanja vrganja, kao i sojino mleko. Dodajte beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Pustite da krčka. Ispasirajte u blenderu i začinite majčinom dušicom.PageBreak

Čorbica za hladne dane
Shutterstock corba_s_kozicama

Čorba s kozicama

Sastojci (za 4 osobe):

400 g kozica
1 l vode
kašičica nerafinisane morske soli
½ kašičice sveže izmrvljenog crnog bibera (koristite avan)
4 kašičice maslinovog ulja
glavica luka, iseckana na polumesece
3 čena belog luka, isečenog na listiće
1 crvena paprika, isečena na prutiće
1 paštrnak, isečen na tanke polumesece
malo šafrana
šolja skuvanog pirinča (ostatak od prethodnog ručka)
2-3 kašike pršute, isečene na kockice (po želji)

    Priprema:

    Potopite sat vremena pre kuvanja par končića šafrana u malo mlake vode. Očistite kozice. Ljuske i repove kozica stavite u vodu, dodajte malo soli i bibera, pa prokuvajte. Smanjite temperaturu, kuvajte polako i skidajte penu koja nastaje na površini. Nakon 15 minuta procedite dobijeni bujon, pa bacite ljuske i repove kozica. Zagrejte maslinovo ulje, propržite luk, dodajte papriku, paštrnak i beli luk. Pržite 1 minut. Dodajte šafran. Zalijte bujonom od kozica. Kuvajte oko 15 minuta, a pred kraj ubacite skuvani pirinač i podgrejte ga. Ubacite kozice, kuvajte oko 5 minuta i začinite još ako je potrebno. Po želji, propržite kockice pršute na malo maslinovog ulja i umešajte u supu pred serviranje.

    Savet: umesto šafrana, koji je skup i zahteva prethodno natapanje, možete koristiti kurkumu. Ovaj ajurvedski začin ne samo da će jelu dati željenu žutu boju, već će pomoći u izbacivanju toksina koji nastaju unošenjem namirnica životinjskog porekla (kozice, pršuta). PageBreak

    Italijanska čorba od pasulja s pastom

    Sastojci (za 3 osobe):

    200 g belog pasulja
    morska so
    4 kašike maslinovog ulja
    250 g sojinih kobasica (134 din, prodavnica “Hema Kheya Neye”)
    1 glavica luka, sitno seckanog
    10 čenova belog luka, iseckanog
    1 grančica svežeg ruzmarina
    2-3 sušena paradajza, iseckana na tračice
    4 šolje bujona od povrća
    3/4 kašičice sveže izmrvljenog crnog bibera
    200 g tubetti ili penne paste

    Priprema:

    Potopite pasulj preko noći, da nabubri. Procedite pasulj, pa ga stavite u šerpu i dolijte hladne vode, da ga prekrije oko 2 cm. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja i, po želji, parče kombu alge od oko 5 cm (ova alga olakšava kuvanje i varenje pasulja). Kuvajte na umerenoj vatri oko 90 minuta, odnosno dok ne omekša. Posolite pred kraj kuvanja. Procedite. Za to vreme, zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u tiganju i propržite sojine kobasice. Dodajte luk i sušeni paradajz, pa pržite oko 5 minuta na umerenoj temperaturi. Dodajte beli luk, ruzmarin, pasulj i bujon od povrća. Pobiberite i dodajte još malo soli ukoliko je potrebno. Krčkajte sve zajedno oko 5 minuta. Skuvajte pastu u mnogo posoljene vode, procedite je i umešajte u čorbu. Servirajte posuto peršunom. PageBreak

    Krem čorba od graška

    Sastojci za čorbu (za 6 osoba):


    3/4 šolje žutog sušenog graška (ili leblebija)
    2 kašike basmati pirinča
    7 šolja vode ili bujona od povrća
    1 kašika sveže rendanog đumbira
    malo kajenske paprike ili seckane crvene ljute papričice
    1 kašičica kurkume
    1 seckana šargarepa
    1 seckani koren peršuna
    so i biber

      Sastojci za „zapršku”:

      1 kašičica mlevenog korijandera
      1 kašičica kumina
      1 kašičica ulja od susama

        Priprema:

        Sastavite sve sastojke za čorbu, osim soli i bibera. Prokuvajte, smanjite vatru, delimično poklopite i kuvajte oko 1 do 1,5 sat. Ispasirajte sve u blenderu, posolite i pobiberite. Stavite korijander i kumin u tiganj i zagrevajte na umerenoj temperaturi, tako da se začini blago prepeku. Nakon 1 minuta, dodajte ulje, pržite nekoliko sekundi i odmah umešajte sve u gotovu čorbu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa servirajte po želji - uz papadam, čapati, integralni hleb ili hrskavu tanku proju. Pospite po želji seckanim peršunom ili svežim korijanderom.PageBreak

        Azijska supa s kokosom

        Sastojci (za 4 osobe):


        1 litar vrelog pilećeg bujona (proceđena supa od piletine)
        350g pilećeg fileta, tanko iseckanog
        2 čena belog luka, iseckana
        3 kašike kineskog ribljeg sosa (fish sauce) ili soja sosa
        3cm svežeg đumbira, izrendanog
        8 malih strukova mladog luka, iseckanih
        2 kašike soka od limuna
        100 ml kokosovog mleka (iz konzerve)
        1 mala čili papričica, iseckana

          Priprema:

          Prokuvajte bujon, dodajte piletinu, beli luk, riblji sos, đumbir, mladi luk i kokosovo mleko. Prokuvajte, delimično poklopite i kuvajte oko 10 minuta. Umešajte sok od limuna. Dodajte papričicu. Pospite po želji iscepkanim svežim bosiljkom ili korijanderom.

          Savet: Ovu supu možete pripremiti i s bujonom od povrća. U tom slučaju, umesto s pilećim mesom, pripremite supu s filetima svežeg bakalara, ribe lista ili grgeča.PageBreak

          Čorba s geršlom

          Sastojci (za 4 osobe):

          3 kašike maslinovog ulja
          2 glavice luka, iseckanog na krupne kocke
          200g hokaido ili muskatne bundeve, isečene na kocke
          2 struka praziluka, isečenog na kolutove
          350 g slatke crvene rotkve (ili žute kelerabe), isečene na kockice
          1/3 šolje geršle
          6 šolja vode, ili bujona od piletine ili povrća
          morska so

            Priprema:

            Zagrejte ulje u velikoj šerpi i propržite crni luk. Dodajte bundevu i pržite još malo, uz dodatak malo morske soli. Dodajte zatim praziluk, pržite oko minut, pa zatim u šerpu ubacite i kockice rotkve (ili žute kelerabe). Krčkajte nekoliko minuta, pa sipajte geršlu. Nalijte odmah tečnošću i kuvajte na umerenoj vatri oko 1 sat. Služite posuto seckanim vlašcem ili listom celera.

            Savet: Za one koji vole meso, ova čorba biće ukusnija ako joj dodate tokom kuvanja nekoliko listića dimljene pečenice.