Maštovitim kombinovanjem sastojaka i od najobičnijih, lako dostupnih sezonskih namirnica mogu se napraviti raznovrsne supe koje će uvek iznova iznenaditi naše pupoljke ukusa.
Sastojci:
- 60 g ječma
- ½ glavice kelja (oko 300 g)
- 1 mali luk
- 1 stabljika celera ili parče korena celera debela 1 cm
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica semenki komorača
- 1 peperoncino ili ¼ kašičice kajenskoga bibera
- 1 grančica sveže majčine dušice ili kašičica sušene
- mala limenka belog pasulja ili 250 g kuvanog
Priprema:
Ječam operite, stavite u činijicu i prelijte vodom, pa ostavite da se natapa dok pripremate povrće. Kelj nasecite na trake. Luk oljuštite i naseckajte. Celer očistite i na sitno nasecite. U loncu zagrejte maslinovo ulje, na njega stavite luk i celer, pospite semenkama komorača i smrvljenim peperoncinom (ili kajenskim biberom), pa barite 3 - 4 minuta. Dodajte nasečeni kelj, posolite i barite nekoliko minuta.
Umešajte oceđeni kuvani pasulj i majčinu dušicu, pa sipajte toliko vruće vode da povrće bude potpuno prekriveno. Kuvajte dok ne proključa, a zatim umešajte oceđeni ječam pa, prema potrebi, još malo vode. Smanjite vatru, poklopite i kuvajte dok se ječam ne skuva (otprilike 30 minuta; proverite vreme kuvanja na pakovanju). Ako bude potrebno, tokom kuvanja dolijte još vode. Probajte, pa posolite i pobiberite prema ukusu.
Izvor: Lovesensa
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke
Koja je energija aprila 2025? Ivana nam otkriva tarot kartu koja predviđa harmoniju ako se čuvate jedne emocije
9 licemernih stvari koje radite s dobrim namerama: Način na koji dajete kompliment i kupujete poklon vas odaje
Koliko ste samouvereni? Prvo što vidite otkriva da li ste spremni na rizik ili vas parališu strahovi