Maštovitim kombinovanjem sastojaka i od najobičnijih, lako dostupnih sezonskih namirnica mogu se napraviti raznovrsne supe koje će uvek iznova iznenaditi naše pupoljke ukusa.

Sastojci:

  • 60 g ječma
  • ½ glavice kelja (oko 300 g)
  • 1 mali luk
  • 1 stabljika celera ili parče korena celera debela 1 cm
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašičica semenki komorača
  • 1 peperoncino ili ¼ kašičice kajenskoga bibera
  • 1 grančica sveže majčine dušice ili kašičica sušene
  • mala limenka belog pasulja ili 250 g kuvanog

Hrana koju treba da jedete tokom jeseni: najbolji način da ojačate imunitet

Priprema:

Ječam operite, stavite u činijicu i prelijte vodom, pa ostavite da se natapa dok pripremate povrće. Kelj nasecite na trake. Luk oljuštite i naseckajte. Celer očistite i na sitno nasecite. U loncu zagrejte maslinovo ulje, na njega stavite luk i celer, pospite semenkama komorača i smrvljenim peperoncinom (ili kajenskim biberom), pa barite 3 - 4 minuta. Dodajte nasečeni kelj, posolite i barite nekoliko minuta.

Ako imate visok pritisak, ovu hranu treba da jedete: 9 namirnica koje snižavaju pritisak

Umešajte oceđeni kuvani pasulj i majčinu dušicu, pa sipajte toliko vruće vode da povrće bude potpuno prekriveno. Kuvajte dok ne proključa, a zatim umešajte oceđeni ječam pa, prema potrebi, još malo vode. Smanjite vatru, poklopite i kuvajte dok se ječam ne skuva (otprilike 30 minuta; proverite vreme kuvanja na pakovanju). Ako bude potrebno, tokom kuvanja dolijte još vode. Probajte, pa posolite i pobiberite prema ukusu.

Izvor: Lovesensa