Zbog brzog tempa života i stresa jako ste napeti i osećate se sve lošije?

Učinite nešto za sebe - izdvojite svaki dan barem pola sata za izvođenje nekoliko restorativnih asana koje će pomoći da se odmorite od frenetične svakodnevice.

Restorativna joga preusmeriće vašu pažnju sa spoljnog sveta, koji je često izvor stresa, na vaš unutrašnji – telo i um.

Pomoći će da se bolje povežete sa samim sobom i da bolje shvatite potrebe svog tela.

Usporeni ritam vežbanja u kombinaciji sa dubokim disanjem aktiviraće vaš parasimpatički sistem, koji je zadužen za smirenje nervnog sistema i relaksaciju tela i uma.

Samim tim i vaše će se raspoloženje poboljšati i lako bi vam se moglo dogoditi da ostatak dana provedete sa blaženim osmehom na licu.

Restorativna joga obično se izvodi uz pomoć određenih pomagala, poput blokova, prekrivača i jastuka.

Upravo zahvaljujući njima, možete duže ostati u položaju kako biste se mogli pasivno istezati i dubinski relaksirati.

U položajima poput balasane ili savasane obično ostajemo nekoliko minuta, ali uz pomoć pomagala u asanama možete ostati i duže – i do 15 minuta.

Restorativna joga pomoći će da istopite višak masnog tkiva. Naime, istraživanja su pokazala da žene koje vežbaju ovu vrstu joge lakše gube potkožno masno tkivo nego one koje praktikuju neke druge oblike istezanja.

Tajna se krije u tome što ova joga smanjuje nivo kortizola, koji se, osim sa stresom, dovodi i u vezu s abdominalnom (trbušnom) debljinom.

Ove asane vrlo su jednostavne i namenjene su svakome bez obzira na doba i nivo fleksibilnosti, a pomoći će vam da se dobro istegnete, opustite i vratite fizički i mentalni balans.

Zahvaljujući njima bolje ćete upoznati svoje telo i naučićete da prigrlite one male nesavršenosti i napetosti koje osećate u karlici, kukovima, vratu i ramenima.

1. Položaj deteta (sa podrškom za čelo)

Spustite se na kolena i sednite na pete. Raširite kolena u stranu pa spustite torzo na prostirku. Ispod čela smestite ciglicu (blok) ili nekoliko presavijenih ćebića.

Ruke možete ispružiti ispred sebe ili ih staviti uz telo ako osećate napetosti u ramenima. Istražite koji vam je položaj ruku najprijatniji kako biste u položaju duže mogli da ostanete.

Zatvorite oči i ostanite u balasani nekoliko minuta ili onoliko koliko vam je prijatno. Dišite duboko i mirno. Osetite eventualne napetosti u kukovima ili drugim delovima tela i usmerite pažnju na taj deo tela.

Ovaj položaj izvrsno umiruje um i celo tijelo, snižava pritisak i podstiče cirkulaciju krvi prema mozgu.

PageBreak

Joga kao lek

Napomena: Ako imate problem sa kolenima, između listova i bedara stavite ćebe, a kod problema sa gležnjevima, ispod gležnjeva stavite male zarolane peškire. To će olakšati položaj i dopustiti telu da se maksimalno opusti.

2. Ležeći tvist (sa ćebetom između kolena)

Lezite na leđa pa privucite spojena kolena prema prsima. Pošaljite kolena u jednu stranu, a glavu, odnosno lice, okrenite na suprotnu kako biste postigli maksimalni tvist u kičmi. Ruke ispružite sa strane tako da tvore oblik slova T.

Između kolena i listova, za dodatnu potporu, možete stavite ćebe. Potpuno opustite noge (pustite kolena da padnu u stranu).

Ako vam se suprotno rame previše podiže od poda, zarolajte drugo ćebe pa stavite ispod ramena.

Ostanite u položaju zatvorenih očiju tokom 10 do 15 dubokih udaha i izdaha, a zatim položaj izvedite tako da kolena (i glavu) pošaljete na suprotnu stranu.

3. Položaj sfinge (s potporom za laktove)

Lezite na stomak, stavite ćebe ispod laktova. Savijte laktove tako da su nadlaktice okomite na prostirku, a podlaktice ispružene ispred vas.

Laktovima se oduprite od ćebe i ramena udaljite od ušiju. Izdužite vrat i „narastite„ kroz teme (zamislite kao da neka nevidljiva nit povlači vaš vrh glave prema gore).

Pritisnite kukove u prostirku i ispružite stopala tako da su ristovi na tlu. Ostanite onoliko dugo koliko vam je u položaju prijatno. Zatim se na nekoliko udaha i izdaha spustite na prostirku i potpuno opustite. Ovaj je položaj izvrstan za donji, lumbalni deo leđa.

Posle ovog položaja možete izvesti balasanu ili položaj deteta ili se sklupčati na leđima, privući kolena na grudni koš, pa se nežno ljuljuškati kako biste maksimalno opustili kičmu.

Napomena: položaj nemojte izvoditi ako imate većih problema sa kičmom (poput hernije diska).

4. Viparita karani (sa podrškom za leđa)

Prostirku stavite kraćom stranom uza zid. Lezite na leđa i noge podignite uza zid tako da ste što bliže zidu. Ako vam je lumbalni deo leđa podignut od poda, stavite ćebe ili tanji jastuk ispod donjeg dela leđa.

PageBreak

Dobrobiti restorativne joge

Ruke položite na stomak ili pokraj tela sa dlanovima okrenutima prema gore. Zatvorite oči i opustite ramena, stomak, noge, stopala…

Po želji, stavite jastučić za oči kako biste se još dublje relaksirali. Ostanite u ovom restorativnom položaju koliko želite.

Varijanta: ako vam tako više prija, možete i raširiti stopala na zidu šire od širine kukova.

5. Položaj ležećeg postolara (Supta Baddha Konasana)

Lezite na prostirku (ispod glave i leđa stavite ćebe) savijte kolena pa ih pošaljite u stranu i spojite stopala. Ispod svakog kolena postavite po jedan blok (ili visoki jastuk ako vam kukovi nisu dovoljno otvoreni).

Dlanove položite na prepone ili jedan dlan stavite na donji deo stomaka, a drugi na područje srca. Zatvorite oči i potpuno se prepustite ovom relaksirajućem položaju.

Ova asana lepo isteže unutrašnju stranu bedara, kukove i prepone, a pomaže i kod menstruacijskih tegoba.

Restorativna joga svakako će vam pomoći i da otkrijete u kojim delovima tela nakupljate najviše napetosti zbog stresa.

Zato, sve ove asane iskoristite upravo za to - istražite gde u telu osećate najveće tenzije pa svoju pažnju i dah usmjerite na taj deo tela kako biste bolje otpustili stres i omogućili telu da se bolje opusti.

Dobrobiti restorativne joge:

  • omogućava dubinsku relaksaciju i umiruje um
  • uravnotežuje nervni sistem 
  • isteže mišiće i povećava fleksibilnost
  • snižava krvni pritisak i smanjuje broj otkucaja srca
  • pomaže boljem upoznavanju vlastitog tela 
  • smanjuje potkožno masno tkivo
  • ubrzava oporavak nakon bolesti
  • daje podsticaj imunom sistemu
  • pomaže u zaceljivanju emocionalnih rana

Izvor: Alternativa za vas