Ono što se smatra inteligetnim ili pametnim načinom konzumiranja hrane u današnje vreme je veoma diskutabilno. S jedne strane imamo ljude koji su opterećeni hranom, njenim poreklom, originalnošću namirnica i recepata, popularno nazvane "foodies" u Americi.
S druge su ljudi koji jedu isključivo zato što moraju, preferiraju instant obroke, konzumiraju hranu bez ikakve svesti o njoj. I dok se ekstremi šire ka polovima, ono što očigledno danas nedostaje, a o čemu se malo priča, jeste kvalitet vremena koje provedete konzumirajući hranu.
Ukoliko težite ka tome da svoje vreme za stolom provedete u prijatnom društvu, kroz razmenu pozitivne energije, deljenje hrane za stolom uključuje značajan psihološki, tj. intelektualni momenat. Tada nastaje prava umetnost. Ona umetnost koja vas podstiče na dobre misli i osećaje. Inteligetno jesti znači posvetiti se obroku uz deljenje zadovoljstva, jesti ga u društvu onih koje volite, porodice, dece ili prijatelja.
Razmena misli i ideja uz uživanje u ukusima podrazumeva intelektualno angažovanje. Za većinu nas upravo za roditeljskim stolom su i nastale prve dečje uspomene, mirisi i ukusi za ceo život. Zato je važno deliti hranu za stolom, deliti je kao ljubav, deliti je kao umetnost koja teži razmeni mišljenja o njoj samoj.
Danas se sve češće, zbog ubrzanog života i nedostatka vremena, čeka poseban povod da bi se porodica, deca ili prijatelji okupili za stolom. Ali pripremanje hrane ne bi trebalo da bude dodatni stres za domaćina, već naprotiv, potrebno je da ga ublaži. Takođe nije važan povod, kao ni broj ljudi s kojima želite da uživate u jelu.
Iz tog razloga, inteligetno jesti, pored zdravlja, ima za cilj da produbi sva povezivanja u atmosferi zadovoljstva, deljenja, razmene… Pružite šansu uživanju u hrani, kao u umetnosti.
Predlažem vam veginaćose sa gvakamole sosom, jelo koje je stvoreno za uživanje u deljenju.
Sastojci:
- kašika maslinovog ulja
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- pola glavice crvenog luka
- 1 konzerva crvenog pasulja
- 200g seckanog paradajza u sosu
- kesa kukuruznog čipsa
- 200g rendanog čedar sira
- 2 vezice seckanog korijandera (peršun kao zamena)
- jedan veći avokado
- 2 kašike soka od limete
- 1 jalapeno papričica
- 1 manji paradajz, bez semenki i iseckan na kocke
Priprema:
Zagrejati rernu na 200°C i uključiti fen opciju, ukoliko postoji. Ulje zagrejte u dubljem tiganju, stavite iseckani luk sa belim, pržite kratko, dok beli luk ne dobije providnu boju, a onda ubacite pasulj i paradajz sos. Kuvajte smesu oko dvadesetak minuta dok se ne objedini i zgusne. Stavite kukuruzni čips u pleh ili vatrostalnu posudu, prospite smesu iz tiganja i pospite rendanim sirom. Pecite deset minuta na temperaturi od 200°C, dok se sir ne rastopi, a čips postane hrskav.
Za gvakamole sos, posolite iseckan paradajz bez semenki i ostavite ga u cediljki da se dodatno osuši od vode. Avokado izgnječite viljuškom, dodajte sok od limete i malo kumina po ukusu. Na kraju dodajte paradajz, crveni luk, jalapeno papričicu, sveži korijander i malo belog luka. Poslužiti topao naćos sa pavlakom, gvakamole sosom i korijanderom.
Izvor: Lovesensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!