Saveti za pripremu hrane

  1. Pripremaj svoju hranu sa ljubavlju i pažnjom
  2. Jedi samo u prijatnom, opuštajućem okruženju
  3. Serviraj hranu sa gracioznošću
  4. Uzmi trenutak pre obroka da se zahvališ za dar hrane
  5. Jedi svesno i polako

Saveti za zdravo varenje i eliminaciju

  1. Jedi da bi živeo, ne živi da bi jeo.
  2. Izbegavaj grickalice između jela, radije jedi nekoliko manjih obroka tokom dana.
  3. Jedi samo kad si gladan.
  4. Dobro žvaći, tvoj želudac nema zube.
  5. Prestani da jedeš kada si 70 odsto sit.
  6. Odmori nakon svakog jela.
  7. Nemoj jesti nakon zalaska Sunca.
  8. Jedi samo ono što možeš da eliminišeš kroz 18-24 sata.
  9. Jednom nedeljno postikako bi se odmorio sistem za varenje.
  10. Ako ne možeš da svariš i eliminiraš nešto, ne jedi to.

Kičari - Kitchari (RECEPT)
Posni obrok koji nam daje puno energije i doprinosi našem zdravlju.
Priprema (za cca 4 osobe)

  • 1/2 šolje sočiva ili azuki pasulja natopimo preko noći

Ujutro skuvamo u 4 1/2 čaše vode. Kada je skuvano, dodamo 1/2 šolje basmati pirinča i kuvamo još 15 minuta. Ubacimo 3 šolja jedne vrste povrća (npr.: blitva, spanać, šargarepa, celer, bundeva, kelj, tikvice…). Sklonimo sa vatre.

Na 2 kašičice ulja prodinstamo 1 glavicu crvenog luka i 3 režnja belog luka.
Dodamo malo vode i napravimo pastu. Dodamo mešavinu začina:

  • 1/2 kašičice narendanog đumbira ili đumbir u prahu
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/4 kašičice tucane crvene chili papričice (ili običan biber, kajenski…)
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu ili zrnu
  • 1/2 kašičice Garam masale
  • 1/2 kašičice kima
  • 1 lovorov list
  • 2 zrna kardamona

Priprema:

Mešamo i dodamo malo vode, da formiramo pastu. Maksimalno 5 minuta dinstajte uz mešanje. Potom ulijemo u posudu sa sočivom, i pirinčem. Možemo još kuvati 2-3 minuta i onda sipamo u tanjir i uživamo!

Ovo jelo opušta naš sistem za varenje, revitalizuje, podstiče znojenje-detoksikaciju. Povoljno deluje na telo i psihu, idealan na prelazu godišnjih doba.

Prilagođeno sa: Atma.hr/Budi dobro