Visok krvni pritisak može da se smanji promenim režima ishrane, na primer da maksimalno smanjite unos soli, ali postoje i namirnicekoje su uspešne u borbi protiv hipertenzije, piše Lovesensa.

Kod osoba koje pate od povišenog pritiska važno je da izbegavaju so, jer prekomeran unos soli za osobe sa hipertenzijom može da bude poguban. Takođe, pokušajte da izbacite iz jelovnika i hranu koja u sebi sadrži zasićene masti.

Međutim, jedna od vodećih namirnica koja pomaže da se izborimo sa hipertenzijom jeste paradajz. Ovo voće sadrži puno kalijuma, više od banane, a kalijum je vrlo efikasan u regulisanju krvng pritiska.

Paradajz u službi protiv visokog pritiska možete jesti kao kuvani, siro ili sok. Stručnjaci ističu da tri kašike paradajz pirea sadrže 486 mg kalijuma, a banana srednje veličine oko 422 mg kalijuma.

Kalijum utiče na bubrege i tako podstiče balansiranje količine soli u telu. Tako bubrezifiltriraju krv i izbacuju višak tečnosti iz tela. Taj proces stvara određeni balans natrijuma i kalijuma u organizmu i reguliše krvni pritisak.

Paradajz sadrži i antioksidantlikopen koji utiče i na zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara. Bez obzira da li volite kuvani ili sirovi paradajz, ova namirnica je pravi prirodni lek protiv hipertenzije, pa ne zaboravite da je dodate u sledeći ručak.

Napomena: Konzumiranje paradajza nije zamena za redovnu terapiju koju vam je prepisao lekar! Pre upotrebe svakog prirodnog leka konsultujte se sa stručnjakom!

Izvor: Lovesensa