Miris tek ispečenih krofni, baš onakve kakve smo obožvali u detinsjtvu - receptza neodoljive krofneiz rerne!

Sastojci:

  • 90 ml mleka
  • 1 kesica suvoga kvasca
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 2 kašike šećera
  • 30 g mladog ili krem-sira sobne temperature
  • 1 jaje sobne temperature
  • izrendana korica neprskanog limuna
  • marmelada za fil

Priprema:

Mleko malo zagrejte tako da bude mlako pa u njemu rastopite prstohvat šećera i suvi kvasac. Ostavite 10 minuta da se smesa zapeni. U posudu prosijte brašno sa prstohvatom soli i umešajte šećer. Dodajte mleko sa kvascem, mladi ili krem-sir, razmućeno jaje i izrendanu koricu neprskanog limuna. Dobro promešajte pa mesite ili mutite električnim mikserom sa nastavkom za dizano testa. Posudu pokrijte i ostavite na toplome da se testo diže oko sat ipo.

Potom testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na jednake komade, pa od svakog oblikujte kuglu, lagano je spljoštite i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže pola sata. Za to vreme rernu zagrejte na 180 stepeni. Krafne pecite 10 do 15 minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđe. Pečene izvadite na rešetku pa ih punite marmeladom od kajsije pa, ako želite, pospite šećerom u prahu.

Izvor: Sensa.hr