Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo voće je moćan lek protiv visokog pritiska: naučnici tvrde da može da izleči hipertenziju

Visok pritisak je oboljenje koje može negativno da utiče na zdravlje celog organizma, a naučnici ističu da je jedno voće najbolji prirodni lek protiv hipertenzije!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak je oboljenje koje muči sve veći broj ljudi i veoma je bitno na vreme reagovati kako ne bi došlo do otkazivanja srca.

Visoki pritisak izaziva pritisak na kardiovaskularnisistem što na duži rok može pridoneti bolestima srca i bubregai moždanom udaru, prenosi portal Medical News Today.

Ljudi s visokim pritiskom bi trebalo da se hrane zdravo, da vežbaju i da ostave cigarete.

Povezane vesti

provedena su brojna istraživanja, te naučnici kardiovaskularno zdravlje treba poboljšate konzumiranjem brokolija, spanaćai ribe, a naročito borovnica.

Ana Rodrigez-Mateos s Kraljevskog koledža u Londonu je sa kolegama sprovela studiju koja je uključila oko 40 ljudi dobrog zdravla, te su ih nasumično razvrstali u dve grupe. Prva grupa je dnevno dobila napitak koji je sadržavao 200 grama borovnica, a druga je bila kontrolna.

Rezultati su pokazali da se konzumiranjem 100 grama borovnicadvaput dnevno za mesec dana smanjuje pritisak ekvivalentno učinku antihipertenzivnih lekova.

Naučnici su ustanovili da borovnica deluje već nakon dva sata, odnosno poboljšava endotelne funkcije arterije.

Endotel je vrsta membrane u srcu i krvnim sudovima. Sastoji se od ćelija koje pomažu kontroli širenja i stezanja arterija i ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Povezane vesti

Borovnice su bogate brojnim polifenolima, među kojima su i antioksidansi antocijanine kojima uz plave pigmente istraživači pripisuju ovaj povoljan učinak na vaskularni sistem u smislu poboljšanja endotelijalne funkcije već nakon dve nedelje konzumiranja.

Nakon što su mesec dana pili napitak s 200 grama borovnica, ispitanicima se pritisak snizio u proseku za pet milimetara.

“Kada bi se ovakve promene u funkciji krvnihsudova nakon konzumiranja borovnica primenile na ceo život pojedinaca, njihov rizik od kardiovaskularnih bolesti bio bi za 20 posto niži”, rekla je Ana Rodriguez-Mateos.

Izvor: Stil

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj