Tradicionalna kineskamedicina kaže da je vrlo važno bademe preko noći potopiti u vodu, a onda ih ujutro pojesti oljuštene, a evo i zašto!

Tanin koji se nalazi u koži badema sprečava vaše telo da upije sve dobre sastojke koje ima ovo koštunjavo voće. Zato ih prije konzumiranja potopite u vodu preko noći i gorka koža će se sama odstraniti a kiselina iz vašeg želuca moći će da se pozabavi svim hranljivim sastojcima koje sada nudi badem.

Bademi su inače puni proteina, vlakana, vitamina E, kalcijuma, cinka, fosfora i magnezijuma, a tek bez kože svi ti sastojci dolaze u punom sjaju.

I ajurveda savetuje baš ovakav način konzumiranja badema, ali oni uz to još savetuju da ih pojedete odmah po buđenju jer time regulišete lučenje hlorovodonične kiseline u stomaku, ali i sprečavate gorušicu i druge probavne probleme.

Izvor: Žena/Espreso

Kineska medicina - prirodni lek za gorušicu i bolje varenje: evo zašto bademe treba da potopite u vodu
Foto: Shutterstock procitajte-jos5

Gorušica se leči mediteranskom dijetom

Vraćanje kiseline iz želuca problem je koji muči svaku petu odraslu osobu, a nova studija otkriva da se ove tegobe mogu značajno ublažiti odabranom dijetom, piše Lepa & Srećna.

Obično se misli da iz ishrane treba izbaciti beli i crni luk, paradajz, papriku, kafu, alkohol. Međutim, ovo istraživanje pokazuje da se gorušica proredila kod pacijenata koji su smanjili količinu mesa i mlečnih proizvoda, a pojačali zeleno povrće, mahunarke i maslinovo ulje.

Tokom 6 nedelja, ovakva ishrana smanjila je simptome kod više od pola ispitanika. Takođe, odlične rezultate su postigli i izbacivanjem belog brašna, šećera i belog pirinča.