Na početku proleća, kada dani postaju duži od noći, mnogi ljudi imaju problem sa nesanicom što loše utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, piše Lovesensa.

Spavanje je važno za opšte zdravlje i jačanje imuniteta, a nedostatak spavanja može uzrokovati probleme sa srcem, smanjenje plodnosti, gojaznost i dijabetes. Mnogi stručnjaci preporučuju lagane joga vežbe pre spavanja i toplu kupku, ali jedan napitak se pokazao kao vrlo delotvoran kada je u pitanju nesanica - roze mleko.

Rozemleko se priprema jednostavno tako što 3 kašike soka od višnje dodate u šolju toplog mleka. Višnje sadrže melatonin, esencijalnu aminokiselinu koja povećava nivo serotonina (hormonsreće) u organizmu. Serotonin ima važnu ulogu u procesu spavanja, jer ukoliko se dovoljno luči ovaj hormon sreće sprečava anksioznost i stres, a poznato je da je stres jedan od glavnih uzroka nesanice.

Melatonin iz višanja sadrži triptofan, aminokiselinu koja takođe utiče na jačanje serotonina. Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od nesanice i koje su pile roze mleko 2 puta dnevno tokom dve nedelje, uspele su lakše da zaspe i spavali su 90 minuita duže. Ovaj napitak se takođe preporučuje pre spavanja zbog jačanja mišića i održavanja nivoa kalcijuma u organizmu.

Napomena: Pre upotrebe ovog leka obavezno se konsultujte sa lekarom!

Izvor: Lovesensa