Recept koji donosimo je vrlo zahtevan i nije za svaki dan. Ali kada ga napravite, shvatićete da je to jelo koje možete poslužiti bilo kome i bilo kada. I samo za sebe kao vegetarijansko jelo, i uz meso. Sos u ovom receptu je toliko gust da može da se jede viljuškom.. Zalogaj ovog divnog jela daje vam osećaj da ste napravili vrhunsko jelo. Mirisi začinskih trava fantastično udopunjuju ovo fino jelo.

Recept za zapečene tikvice u rerni: ručak koji se lako sprema, a ukus mu je neverovatan

Sastojciza sos:

  • 2.5 dl paradajzsosa
  • 1 glavica luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 pečene paprike
  • so, ulje, ljuta paprika, peršsun, bosiljak, timijan
  • potrebno povrće
  • 1 tikvica - zućini
  • 1 žuta tikvica
  • 1 duguljasti patlidžan
  • 3 paradajza

Priprema

Iseckati luk veoma sitno, dodati iseckanu šargarepu i blago propržiti na ulju po izboru. Dodati beli luk i pržiti tek toliko da zamiriše. Dodati pečenu papriku (ja uvek koristim paprike koje sam pekla i zamrznula). Prepržiti. Na preprženo povrće dodati paradajz sos. Dodati začine po želji: biber, so, ljutu papriku. Dodati cilantro, peršun, bosiljak, timijan, origano. Ostaviti da se sve fino prži na laganoj temperaturi dok ne dobijete gust sos, nekih petnaestak minuta. Dok se sos prži, očistite i iseckajte povrće. Povrće bi trebalo da bude približno iste debljine kako bi se moglo lepo slagati u lim. Najbolje je izabrati okrugli lim kako biste mogli da složite povrće u finom spiralnom obliku. Stavite sos na dno lima, pa poređajte povrće u spiralu preko sosa. Naizmenično stavljajte povrće kako bste dobili fin mozaik.

Savršena torta od jagoda - bez šećera i mleka: ružičasto-bela torta koja se ne peče (RECEPT)

Prelijte malo ulja preko, pa stavite začinskih trava koje su preostale, zajedno za nekoliko čenova belog luka. Preostali nered od povrća nemojte baciti. Spremite u zamrzivač i upotrebite da napravite bujon, kada skupite dovoljno povrća. Ja uvek čuvam moje ostatke povrća i začinskih trava, kao i povrća koje će brzo da se pokvari, sve stavim u šerpu i iskuvam u bujon, koji koristim za kuvanje ili za izradu supa. Ja uvek napravim 2 lima i pečem zajedno. Kad je vreme da sklonim foliju onda jedan ostavim da se ohladi pa spremim u zamrzivač. Pokrijte folijom i pecite na laganoj temperaturi (150 c/300 f) 1 do 1 i po sat. Otkrijte foliju i pecite na malo jačoj temperaturi jos 45 minuta (350f/175 c). Ono sto dobijete na kraju naprosto se topi u ustima. Poslužite kao samostalno vegeterijansko jelo ili kao prilog pečenju.

Izvor: Coolinarika