Tokom velikih vrućina ne prija nam teška hrana, pa je najbolje okrenuti se osvežavajućim, laganim obrocima koji usput mogu dobro da nas zasite.

Baš zato vam predlažemo 5 odličnih recepata za salate sa svežim kupusom, uz koje vam nikakvo drugo jelo nije potrebno - one će vas i osvežiti i zasititi!

Orijentalna salata sa kupusom i šargarepom

Sastojci: 200 g svežeg kupusa, 1 šargarepa, 1 krastavac, 2-3 štapića celera, 2 čena belog luka, 2 kašike putera, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike soja sosa, malo bibera po ukusa.

Priprema: Krupno izrendajte ili iseckajte kupus, zatim krastavac i šargarepu isecite na tanke trake, a celer na što sitnije kolutiće, pa sve izmešajte. U posebnoj posudi pomešajte soja sos, puter i limunov sok. Dodajte beli luk i biber po ukusu. So nije potrebna jer je soja sos dovoljno slan. Prelijte povrće i uživajte.

Kupus salata sa tunjevinom

Sastojci: 1 konzerva tunjevine, 400 g svežeg kupusa, pola struka mladog luka, 3 kašike gustog jogurta, so i biber po ukusu.

Priprema: Iseckajte kupus u dubokoj posudi, posolite i lagano izmešajte. Dodajte iseckan mladi luk i komade tunjevine. Začinite salatu jogurtom i biberom, izmešajte i poslužite.

Egzotična salata sa mocarelom

Sastojci: 300 g kupusa, 1 manja glavica luka, 1 krastavac, 10 maslina, 8 čeri paradajza, 150 g mocarele, pola kašičice soli, 3 kašike maslinovog ulja, kašičica meda, 1 kašika limunovog soka, biber i drugi začini po ukusu.

Priprema: Tanko izrendajte kupus u dubokoj posudi i posolite. Zatim umešajte iseckan luk, masline, krastavac i začine po želji. Fino izmešajte i sipajte u posude za služenje, pa u svaku odozgo narendajte mocarelu i poređajte polovine čeri paradajza. U posebnoj posudi pomešajte med, maslinovo ulje, limunov sok i biber, pa sipajte preko salate.

Salata sa medenim prelivom

Sastojci: 300 g kupusa, 4 kašike graška iz konzerve, 10 maslina, pola struka mladog luka, 4-5 oraha, malo šećera i soli, 3 kašike limunovog soka, 3 kašike suncokretovog ulja, 1 kašika meda.

Priprema: Iseckajte kupus, pospite šećerom i solju, pa dodajte grašak, iseckane masline i krupno seckane orahe. U posebnoj posudi sjedinite limunov sok, ulje, med i biber, pa prelijte salatu i sve lepo izmešajte.

Kupus salata sa pomorandžom

Sastojci: 500 g kupusa, 2 pomorandže, 1 kašičica soli, malo bibera, 1 kašičica šećera, 2 kašičice balzamiko sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja, začinsko bilje po ukusu.

Priprema: Sitno iseckajte kupus, dodajte začinsko bilje, so, biber i šećer, pa sve lepo izmešajte. Pomorandžu oljuštite, uklonite kožicu, iseckajte i dodajte u salatu. Začinite sirćetom i uljem i uživajte u osvežavajućem ukusu!

Izvor: Stil