Da li je poreklo namirnice važnije od njene nutritivne vrednosti, odnosno, koliko nam treba hrana koja raste u egzotičnim krajevima?
Puno više pažnje posvećujemo nutritivnoj vrednosti namirnica nego njihovom poreklu, upozorava Amerikanka Katheryn Gronauer, sertifikovani zdravstveni coach.
Kupujemo, na primer, tropske asai bobice ili himalajske godžibobice jer imaju odličan sastav, a pritom ne razmišljamo o tome da živimo u potpuno drugačijoj klimi od one u kojoj one rastu.
Ako namirnica ne raste u regiji u kojoj živimo, prema tzv. teoriji energijehrane iz kineskemedicine, ona nam neće dati vrstu energije koja nam je potrebna.
Kako objašnjava Gronauer, biljke koje se uzgajaju u toplijoj klimi priroda je stvorila tako da pomažu telu iznutra ga hidrirajući i hladeći, dok one koje rastu u hladnijoj klimi, poput korenastog povrća, greju telo.
"Bez obzira na nutritivnu vrednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno gajene i sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskimuslovima", naglašava Gronauer.
Izvor: Sensa.hr
Sreća stiže za 3 horoskopska znaka 2. aprila 2025: Jezde na talasu optimizma i podstiču druge na promenu
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke
Koja je energija aprila 2025? Ivana nam otkriva tarot kartu koja predviđa harmoniju ako se čuvate jedne emocije
9 licemernih stvari koje radite s dobrim namerama: Način na koji dajete kompliment i kupujete poklon vas odaje