Da li je poreklo namirnice važnije od njene nutritivne vrednosti, odnosno, koliko nam treba hrana koja raste u egzotičnim krajevima?

Puno više pažnje posvećujemo nutritivnoj vrednosti namirnica nego njihovom poreklu, upozorava Amerikanka Katheryn Gronauer, sertifikovani zdravstveni coach.

Kupujemo, na primer, tropske asai bobice ili himalajske godžibobice jer imaju odličan sastav, a pritom ne razmišljamo o tome da živimo u potpuno drugačijoj klimi od one u kojoj one rastu.

Ako namirnica ne raste u regiji u kojoj živimo, prema tzv. teoriji energijehrane iz kineskemedicine, ona nam neće dati vrstu energije koja nam je potrebna.

Kako objašnjava Gronauer, biljke koje se uzgajaju u toplijoj klimi priroda je stvorila tako da pomažu telu iznutra ga hidrirajući i hladeći, dok one koje rastu u hladnijoj klimi, poput korenastog povrća, greju telo.

"Bez obzira na nutritivnu vrednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno gajene i sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskimuslovima", naglašava Gronauer.

Izvor: Sensa.hr