Zdrava i uksuna varijanta uskršnjeg hleba koji možete poslužiti sa šarenim jajima, piše Lovesensa.

Učiniće da vaša trpeza izgleda bogato, ukusno i neodoljivo.

Evo recepta za najlepši uskršnji hleb:

Sastojci:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 6 šolja ražanog brašna
  • 2/3 šolje smeđeg šećera
  • 1 1/3 šolje mleka
  • 6 kašika nezaslađenog putera, plus još za podmazivanje posude
  • 1 kašičica soli
  • 3 velika umućena jajeta
  • 1/3 šolje iseckanih badema
  • 1 kašika semenki suncokreta

Priprema:

Sipajte 1/3 šolje tople vode u posudu, pa dodajte kvasac, 1 kašiku brašna i kašiku šećera. Stavite na šporet i kuvajte dok ne proključa, 5 do 10 minuta.

U međuvremenu, zagrevajte mleko u maloj posudi na srednjoj temperaturi oko 6 minuta. Uklonite posudu sa vatre i umeješajte u mleko puter, preostali šećer i so. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta.

Sipajte smesu sa mlekom u smesu sa kvascem. Dodajte 2 umućena jaja. Mešajte testo i postepeno dodajte preostalo brašno. Mešajte dok testio ne postane glatko i mekano.

Napravite od smese oblik kugle, pa ga stavite na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom. Mesite testo oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Testo premažite maslacem, poklopite i stavite na toplo mesto da naraste (oko sat vremena).

Kada naraste, testo prebacite na površinu koja je posuta brašnom i isecite na 3 jednaka dela. Pažljivo razvijajte svaki deo i od njega napravite valjkasti blik. Prebacite sva tri komada testa na pleh obložen papirom za pečenje. 

Od tri dela testa ispletite pletenicu, premažite maslicom i ostavite da još malo odstoji.

Zagrejte rernu na 250 stepeni Celzijusa. Premažite hleb umućenim jajetom, pa ga pospite iseckanim bademima i semenkama suncokreta.
Pecite dok hleb ne postane zlatno smeđe boje, oko 50 do 60 minuta. Ostavite da se ohladi oko 30 minuta pre nego što ga isečete.

Hleb poslužite na velikom ovalu, a oko njega poređajte obojena šarena uskršnja jaja.

Izvor: Lovesensa