Gorak ghee - nežan prolećni detoks za krv i jetru

Gorak ukus je vrlo važan za naše telo i smatra se jednim od najzdravijih ukusa u ayurvedi.

Poboljšava sve druge ukuse, snaži probavnu vatru (agni) i podstiče zdrav protok žuči.

Gorak ukus nalazimo u svim gorkim namirnicama poput lisnatog zelenog povrća, korena maslačka, kurkume i cikorije, aloe vere, crne čokolade, raznih začina poput šafrana i kumina, lekovitog bilja te kod većine biljnih čajeva.

Zbog svoje hladne i suve prirode, gorak ukus ima snažan detoksikacijski efekat na telo.

Smanjuje višak masti, uklanja toksine iz organizma i čisti disajne puteve, krv i sva telesna tkiva. Čini kožu čvrstom, tonira mišiće i stimuliše nervni sistem.

Gorak ghee - drevna ajurvedska formula za čišćenje organizma

Gorak ghee, poznat kao "tikta ghrita", tradicionalna je ajurvedska formula koja se koristi već hiljadama godina.

Sastojci formule čine najjače gorke biljke poput neema, kurkume, shatavari, guduche, kutki, amalaki kao i mnoge druge biljke.

Ključni je deo ajurvedske kure čišćenja jer podmazuje telo iznutra i izvlači duboko ukorenjene toksine iz tkiva.

Odličan je tonik koji se preporučuje kod prolećne kure čišćenja, panchakarme i tokom vrućih sezona kako bi se sprečila neravnoteža pitta doše.

Smiruje pittu i kaphu, ali pogoršava vata došu zbog iste kvalitete lakoće, hlađenja i suvoće.

Iako se gorak ghee koristi u većim dozama tokom panchakarme, može se uzimati redovno i u manjim dozama za zdravo održavanje telesnog sistema ili za lečenje različitih poremećaja.

Gorke biljke, iako individualno imaju svoje jedinstveno delovanje, poseduju slične kvalitete poput detoksikacije, hlađenja, specifičnog delovanja na jetru i krv kao i antivirusni, antibakterijski i protivupalni efekat.

Infuzija (čaj) gorkih biljaka u ghee-ju ne samo da povećava njihovu moć zahvaljujući zajedničkom delovanju nego i sam ghee deluje tako da omogućava dublje prodiranje biljaka u ciljana tkiva.

Lekovitost gorkog gheeja

  • osnažuje i leči jetru
  • lekovito deluje na gušteraču i slezenu
  • pročišćava krv, plazmu, masno, nervno i reproduktivno tkivo
  • smiruje razna upalna stanja poput reumatoidnog artritisa
  • eliminiše nakupljene toksične materije (naročito u jetri i krvi)
  • ublažava prekomernu temperaturu
  • uravnotežuje hormone i šećer u krvi
  • poboljšava zdravlje kože i prolepšava ten
  • smiruje upalne procese kože - akne, ekceme, psorijazu, osip, opekotine

Na psihološkom nivou, gorak ukus dovodi do jasnoće u mentalnom razmišljanju, podstiče introspekciju, samosvest i zdravo odvajanje od svetovnih stvari.

Gorak ghee – domaći recept

Gorak ghee možemo pripremiti koristeći bilje našeg podneblja.

Savršeno vreme za korištenje ovog recepta je pred kraj zime i početkom proleća.

Ako sami radite svoj ghee, pripremite ga dan ranije

Možete koristiti razno gorko i začinsko bilje poput trave ive, žalfije, vreska, pelina, komorača, aloe vere, zelenog čaja, korena čička, rosopasa itd.

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šolje gheeja
  • 1 kašika korena cikorije
  • 1 kašika neem praha (opcionalno)
  • 2 kaše sikavice
  • 2 kašike kurkume u prahu
  • 1 kašika korena maslačka
  • 1/2 kašičica kumina u prahu
  • 2 zrna crnog bibera

Priprema:

Upotrebite lonac sa dvostrukim dnom i koristite najslabiju temperaturu kako bi ghee zadržao toplinu, a da ne provre ili zagori.

1. Izmešajte sve suve sastojke u posudi.

2.Ghee izlijte u posudu sa dvostrukim dnom pa ga lagano zagrejte dok se ne otopi.

3. Dodajte sve sastojke i kuvajte na niskoj temperaturi 3-4 minute, povremeno mešajući. Ghee ne sme zavreti!

4. Ostavite lonac nepoklopljen pa nastavite sve lagano kuvati na niskoj temperaturi još 20 minuta.

5. Pazite celo vrijeme da je temperatura vrlo niska jer ghee ne sme zavreti. Lagana toplina je ključna da bi biljke i začini ispustili svoja lekovita svojstva.

6. Nakon 20 minuta, sklonite lonac sa vatre i ostavite je pola sata sa strane da se ohladi.

7. Procedite biljni ghee kroz sitno cedilo ili gazu, u staklenu posudu.

Vaš domaći, sveže začinjeni ghee je spreman za upotrebu!

Neotvoreni ghee možete čuvati do 6 meseci u frižideru. Čim ga otvorite, najbolje ga je potrošiti u roku od mesec dana.

Primena

Za prolećni detox

Ujutru ne popijte 1-2 kašike otopljenog gheeja, kura bi trebala trajati najmanje 3-5 dana.

Nakon uzimanja gorkog gheeja nemojte ništa jesti sledećih 30 minuta.

Šesti dan kure obavezno pročistite creva (klizmom ili ricinusovim uljem) kako biste izbacili toksine.

Tokom kure čišćenja jedite laganu hranu poput povrtnih supa, pirinča ili sočiva i kuvanim povrćem.

Za zdravlje jetre, krvi i kože

Svako jutro na prazan želudac uzmite po 1 kašiku gorkog gheeja pomešanog i otopljenog u pola šolje tople vode. Pričekajte pola sata pre nego što uzmete obrok.

Kod raznih hroničnih poremećaja i neravnoteže uzimajte gorak ghee 2 puta dnevno.

U slučaju ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Nakon dve nedelje korišćenja, pauzirajte nedelju dana pa ponovite postupak.

S obzirom na to da ghee duboko prodire u tkiva i izvlači toksine, obratite posebnu pažnju na čišćenje creva.

Kontraindikacije

Ljudi s vata poremećajem i trudnice i dojilje trebaju izbegavati upotrebu gorkog gheeja.

Ne preporučuje se deci mlađoj od 13 godina.

Napomena:

Konzumirajte gorak ghee umereno. Pretjerana upotreba gorkog ukusa može izazvati mučninu, slabost, vrtoglavicu, preteranu hladnoću, slabost bubrege i pluća i oštećenje tkiva.

Izvor: Alternativa za vas