U čaju od kamilice navikli smo da uživati kao toplom napitku, ali umirujuća svojstva belo-žutih cvetića dolaze do izražaja i kad se od njih napravi osvežavajući desert. Sladoled od kamilice antistresni je melem za nepce i živce – oduševljava nežnom aromom i opuštajućim efektom.

Sladoled od kamilice

Sastojci:

  • 1 l meka
  • 8 ‒ 10 kesica čaja od kamilice ili 6 ‒ 8 kašika osušenih cvetova kamilice
  • 2 ‒ 3 kašike meda (sa kamilicom se dobro slaže cvetni, odnosno livadski med, ali i med od bagrema ili lipe)
  • 1 ‒ 2 kašike šećera
  • 4 žumanca
  • 1 ‒ 2 kesice šlag-pene

Priprema:

Zagriete mleko do vrenja. Potom smanjite vatru na minimum i u mleko dodajte kesice čaja (ili osušene cvetove kamilice). Nakon 5 minuta sklonite sa vatre i ostavite 20 minuta poklopljeno.

Od toga odvojite pola litre mlieka, a preostalo mleko sa kesicama čaja (ili osušenim cvetovima kamilice) stavite u frižider.

Penasto umutite žumance sa šećerom i pomešajte sa mlekom koje ste odvojili. Kuvajte na laganoj vatri ili na pari 10 ‒ 15 minuta stalno mešajući (smesa ne sme pda provri, niti da se zgrudva). Potom u smesu dodajte med i ostavite da se ohladi.

Iz mleka koje je stajalo u frižideru izvadite vrećice čaja (ili kroz gusto sito ili gazu procedite mleko i uklonite cvetove kamilice) pa sa tim mlekom umutite šlag.

Dobijenu smesu lagano spojite sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca, dobro promešajte i ostavite da se hladi u frižideru. Promešajte najmanje 2 ‒ 3 puta pre nego što premestite sladoled u zamrzivač.

Nakon što stavite sladoled u zamrzivač, povremeno ga promešajte da se ne stvore ledeni kristalići kako bi sladoled bio fino kremast.

Dodatni saveti:

• Pre rashlađivanja sladoled možete dodatno obogatiti tako što ćete umešati 4 ‒ 6 kašika likera od kamilice.

• Volite li još medeniji ukus, prije nego što sladoled stavite u zamrzivač, dno posude prelijte medom cik-cak potezima. Prekrijte slojem sladoleda pa ponovo malo pospite medom, i tako nekoliko puta.

• Uz ovaj sladoled možete poslužiti medenjake ili drugi keks, a odlično prija i u kombinaciji s kajsijama ili breskvama.

Izvor: Sensa.hr