Vekovima su ljudi slavili kokos zbog njegove hranljivosti i bezbrojnih praktičnih upotreba. Neki narodi su mu čak pridavali moć isceljenja i davanja života, zbog čega se palma kokosa često naziva "drvetom života".

U modernom svetu, naučnici tek počinju da otkrivaju tajne koje se kriju iza ovog obožavanog ploda. Evo nekih od njih.

•    Kokos je bogat srednjelančanim masnim kiselinama koje organizam koristi kao energiju umesto da ih skladišti kao salo. Nasuprot tome, životinjski proizvodi su puni dugolančanih triglicerida koji izazivaju srčane i ostale hronične bolesti. Ovo objašnjava zašto su srčane bolesti manje učestale u kulturama u kojima se redovno koristi kokos u ishrani.

•    Masne kiseline iz kokosa pomažu da se održi željena telesna težina i sprečava gojenje, a da se pritom ne povećava nivo holesterola.

•    Laurična kiselina koja se nalazi u kokosu jača imuni sistem. Ona se u organizmu transformiše u antibakterijsku i antivirusnu supstancu, monolaurin, koji uništava bolesti. Ista kiselina nalazi se i u majčinom mleku i igra veoma važnu ulogu u ishrani i zaštiti bebe od infekcija.