U ishrani tradicionalno koristimo jogurt kao piće, ali postoji još namena koje su manje poznate. Njegov karakterističan ukus može da osveži jela, a probiotici ga čine posebno zdravim. Evo ideja kako da iskoristite njegov blago kiseli ukus i kremastu strukturu u svojim poslasticama.

•    Dodajte nekoliko kašika u svoj omiljeni sos za salatu ili uz malo meda i nane začinite voćnu salatu.

•    Pomešajte jogurt, granolu i voće i dobićete brz i hranljiv doručak ili užinu.

•    Kašika hladnog jogurta u vrućoj ili hladnoj supi učiniće ovo predjelo laganim i zanimljivim.

•    Peciva i kolači će biti posebno vazdušasti ako pre dodavanja ostalih sastojaka stavite jogurt u brašno da odstoji nekoliko sati.

Jogurt-kozmetika

Mlečni proteini iz jogurta su korisni i u prirodnim proizvodima za negu kože.

•    Običan jogurt je odlična maska za lice. Samo ga nanesite, ostavite da se osuši i isperite. Ten će vam biti ujednačen, a površinske ćelije nahranjene.

•    Izmasirajte kožu glave jogurtom kako biste umirili svrab. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite mlakom vodom.

•    Napravite masku za ruke i nokte. U 200ml jogurta stavite kašiku limunovog soka i ostavite da se ohladi u frižideru. Izmasirajte ruke i nokte, a zatim isperite mlakom vodom. Iskoristite celu mešavinu u dve nedelje.