Sastojci:

  • hleb od spelte ili raži naseckan na kockice
  • maslinovo ulje, so, biber
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 šaka svežeg bosiljka ili mirođije
  • 1 šaka rukole
  • 2 šake salate (radič + zelena salata)
  • 1/2 šolje crnih maslina
  • 1 crveni luk, sitno seckan
  • 1/2 sušenog paradajza (možete sami napraviti i čuvati kao zimnicu)
  • 1/2 kg lignji očišćenih od pipaka i isečenih na kolutove

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Krutone pomešajte u činiji sa maslinovim uljem, posolite i pobiberite i rasporedite po tepsiji koju ste prekrili pekarskim papirom. Krutone pecite dok ne dobiju zlatnu boju, prevrnite ih jednom i pecite ih oko 10 minuta.

U blender dodajte 2 cena belog luka, limunov sok, kašiku maslinovog ulja, bosiljak, senf i sve dobro izmiksujte. Probajte i slobodno obogatite ukus ako mislite da nešto nedostaje. Zagrejte kašiku ulja i dodajte čen ili dva belog luka, i propržite nekoliko sekundi da pusti ukus u ulje. Stavite lignje i pecite bez okretanja dok ne dobiju zlatnu boju na dnu.

Pre nego što budu potpuno gotove, lignjama dodajte preliv koji ste napravili u blenderu i kuvajte još minut. Lignje izručite na tanjir po kome ste prethodno rasporedili zeleniš, rukolu, masline i sušeni paradajz. Začinite po ukusu i dodajte krutone.