Sastojci:
- hleb od spelte ili raži naseckan na kockice
- maslinovo ulje, so, biber
- 3-4 čena belog luka
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica dižon senfa
- 1 šaka svežeg bosiljka ili mirođije
- 1 šaka rukole
- 2 šake salate (radič + zelena salata)
- 1/2 šolje crnih maslina
- 1 crveni luk, sitno seckan
- 1/2 sušenog paradajza (možete sami napraviti i čuvati kao zimnicu)
- 1/2 kg lignji očišćenih od pipaka i isečenih na kolutove
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Krutone pomešajte u činiji sa maslinovim uljem, posolite i pobiberite i rasporedite po tepsiji koju ste prekrili pekarskim papirom. Krutone pecite dok ne dobiju zlatnu boju, prevrnite ih jednom i pecite ih oko 10 minuta.
U blender dodajte 2 cena belog luka, limunov sok, kašiku maslinovog ulja, bosiljak, senf i sve dobro izmiksujte. Probajte i slobodno obogatite ukus ako mislite da nešto nedostaje. Zagrejte kašiku ulja i dodajte čen ili dva belog luka, i propržite nekoliko sekundi da pusti ukus u ulje. Stavite lignje i pecite bez okretanja dok ne dobiju zlatnu boju na dnu.
Pre nego što budu potpuno gotove, lignjama dodajte preliv koji ste napravili u blenderu i kuvajte još minut. Lignje izručite na tanjir po kome ste prethodno rasporedili zeleniš, rukolu, masline i sušeni paradajz. Začinite po ukusu i dodajte krutone.
KAKO PREBOLETI RASKID I ŠTA POSLE? Lajfkouč Ana Rodić nam otkriva prelomni momenat kad je ljubavi kraj
VELIKI MESEČNI HOROSKOP ZA APRIL 2024: Saznajte kakvu vam budućnost donosi vladavina Ovna
ŠTA OBLIK LICA GOVORI O VAŠOJ LIČNOSTI? Da li ste spadate u ambiciozne lidere ili u grupu velikih emotivaca
NAJSTARIJI TEST LIČNOSTI: U Kini su pre više od 2.000 godina ovako otkrivali najveće vrline i mane
7 NAČINA DA POSTANETE SIGURNIJI U SEBE I POBEDITE TREMU U JAVNOSTI: Kako treba da pričate i kakve pokrete da pravite