Prazna boca ili tegla, jedna posebno atraktivna staklena boca, sušene trave i začini, levak... i magija može da počne.

Kako se godina kotrlja ka svom kraju, počnu polako da se nižu dani slava i praznika. Tada su boca vina i čokoladna bombonjera i previše često na listi potencijalnih darova, a mnogi već ne znaju kako da raščiste neželjene sitnice koje se gomilaju po kući zahvaljujući nemaštovitim gostima.

Ručni rad, malo mašte i poklon koji se može "konzumirati" - možda je to tajna rešenja za dilemu pripreme poklona...

Boca aromatičnog ulja sa sušenim travama i začinima, samo je jedan od prekrasnih, originalnih darova koji će obradovati  prijatelja, člana porodice, pa čak i poznanika koji nas je pozvao u goste a o čijem ukusu ne znamo dovoljno.

Priprema:

Pre svega, povedite računa o tome da boca, levak i kašike budu besprekorno čiste. Koristeći levak, polako ubacite nekoliko kašika sušenih trava i začina u bocu a zatim dodajte ulje, zatvorite čvrsto bocu i ostavite je na hladnom i tamnom mestu tri do četiri nedelje, koliko je potrebno da ulje poprimi mirise i ukuse začina. Zatim ga pažljivo procedite i sipajte u bocu (sada možete da izaberete i neku sa specijalnim, dekorativnim oblikom). Kupite ili - još lepše - svojeručno napravite etiketu i na njoj napišite koji su sastojci korišćeni za pripremu aromatičnog poklona. Tako ćete ulepšati bocu, a i upozoriti korisnike na sastojke koje, eventualno, ne vole.

Pored ovog, "hladnog" načina pripreme, možete primeniti i "topli" metod - zagrejte ulje na blagoj vatri i ubacite trave i začite po izboru, pa ostavite na toplom nekoliko minuta. Ohladite i procedite ulje u bocu.Izbor trava i začina je veoma širok a lepe kombinacije su: "biberovo ulje" (s kombinacijom različitih vrsta bibera), limun i beli luk, estragon i vlašac, bosiljak i crveni biber... budite maštoviti.

Na etiketi obavezno naznačite i datum, jer su aromatizovana ulja pogodna za upotrebu oko godinu dana. Najbolje ih je koristiti samo za preliv jer tokom termičke obrade mogu biti pomalo gorkasta ako se pregreju.