U ovom receptu ima dosta đumbira i belog luka, pa pootvarajte prozore dok kuvate ako miris smeta nekom od ukućana. Poslužite varivo uz integralni pirinač i jesenju turšiju ukiseljenu u miso pasti.

Sastojci:

  • 2 kašike prečišćenog putera ili kokosovog ulja
  • 8-10 čenova belog luka, iseckanih
  • 1 crni luk, iseckan
  • 4cm korena đumbira, iseckanog
  • 3 paradajza, isečena
  • pola kašičice turmerika
  • pola kašičice slatke crvene paprike
  • 1 kašičica mlevenog korijandera (izostavite ga ako ga nemate pri ruci)
  • 100gr leblebija
  • šolja kuvane bundeve
  • so i biber

Potopite leblebije preko noći. Ujutru nalijte dva puta više vode, dodajte kombu algu ili kriške krompira koje će pomoći da se lakše skuvaju i samim tim budu svarljivije.

Sameljite ručnim ili električnim blenderom beli luk, đumbir, crni luk i paradajz dok ne sjedinite sve sastojke u kašastu smesu. Ugrejte ulje pa dodajte mešavinu, neprestano mešajući 10-15 minuta. Dodajte začine i posle par minuta i kuvanu bundevu i leblebije. Smanjite vatru i kuvajte poklopljeno pola sata dok se svi ukusi ne izmešaju.

Jelena Belgrave je chef makrobiotike i zdravsteni savetnik, London, UK, tresnjeitricikli@gmail.com, www.tresnjeitricikli.blogspot.co.uk