Heljda se polako ali sigurno vraća u našu ishranu, a palačinke od heljde su savršena poslastica sa kojom možete da počnete svoju ishranu bogatu heljdom.

Priprema: Nalijte 1 šolju heljde sa dosta vode i ostavite da stoji 24 sata. Ocedite vodu od natapanja, koja će biti dosta sluzava, što je normalno. Isperite heljdu i ocedite. Prebacite heljdu u blender ili multipraktik, pa dodajte oko pola šolje vode i sameljite da dobijete ujednačenu smesu za palačinke. Po potrebi, dodajte još malo vode, ako je smesa gusta. Prespite smesu u činiju i opet ostavite na sobnoj temperaturi, poklopljeno, da stoji fermentiše oko 12 sati, ili duže.

Pre pečenja palačinki dodajte u smesu 2-3 umućena jajeta, 1/2 šolje mleka (ili bademovog mleka, ili vode) i prstohvat sode bikarbone i prstohvat soli.

Ako ćete jesti slatke palačinke, možete dodati i malo burbon vanile. Zagrejte ghi puter, kokosovu ili svinjsku mast u tiganju za palačinke, pa pecite tanke ili deblje palačinke, po ukusu.