Pljeskavice sa kinoom odličan su izbor za prolećne dane!

Kinoa, kao veoma hranljiva žitarica bogata esencijalnim aminokiselinama, jedan je od najboljih sastojaka za spremanje ukusnog obroka. Ne samo da ćete uživati u ukusu pljeskavica spremljenih sa kinoom, već ćete u organizam uneti i zdrave i hranljive materije.
Sastojci (za 15 komada):
- 1 šolja kuvane kinoe
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- parče đumbira veličine pola palca, oljuštenog i sitno iseckanog
- 1 mala ljuta, crvena papričica (to možete i da izostavite, ako želite)
- 1/4 kašičice kurkume
- 1/2 izrendane tikvice (iscedite joj vodu u cediljci, pritiskajući je)
- 1 skuvani batat ili obični veći krompir
- sok od pola limete (ili limuna)
- 3 kašike mlevenog lanenog semena (ili jedno belance ako ga jedete)
Priprema: Pržite luk, beli luk, ljutu papričicu i đumbir na malo pročišćenog putera ili kokosovog ulja i dodajte im kurkumu, pa mešajte još minut. Umešajte u kuvanu kinou, dodajte povrće, sok od limete i laneno seme, pa sve dobro spojite. Ostavite u frižideru da se spoji, jer će se bolje peći. Izvaljajte loptice ili oblikujte pljeskavice, pecite na malo pročišćenog putera ili u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.