Sastojci za dve osobe:

  • 2 lista nori alge
  • 2 veća paškanata
  • 1/3 šolje pinjola
  • 1/2 šolja seckanih tikvica
  • 1/3 šolje vode
  • Sok od 1 lajma (može i limun)

Povrće:

  • 1/8 glavice ljubičastog kupusa
  • 1/2 crvene paprike
  • 1/4 avokada
  • 3-4 šitake pečurke
  • Rukola (ili list zelene reckave salate)

Marinada:

  • 1 kafena kašičica organskog tamari sosa
  • 1 kafena kašičica maslinovog ulja
  • 1 kafena kašičica lajm soka

Priprema: Usitniti paškanat u procesoru na veličinu rižinog zrna. U blenderu smutiti tikvice, pinjole, sok od lajma i vodu da bude kremasto. Dobro pomešati sa paškanatom i ostaviti 15-ak minuta da upije, potom staviti masu u dehidrator oko 30-45 minuta na 41°C (ovaj korak nije neophodan, ali nakon dehidracije masa postane malo lepnjiva, pa se sa njom dalje lakše radi jer se ne rasipa). Dok se paškanat dehidrira, naseći šitake na tanje listiće i marinirati ih u tamariju, maslinovom ulju i soku od lajma 10-15 minuta. Staviti list nori alge na suši podlogu tako da hrapavija strana bude odozgo i na nju staviti "rižu" na pola površine lista. Dalje ređati povrće na sredinu "riže", ljubičasti kupus, avokado, crvenu papriku, šitake i rukolu i to smotati. Servirati uz tamari ili šoju (shoyu) sos.

Savet: Ukoliko želite niskomasnu varijantu, možete izostaviti maslinovo ulje i tamari iz marinade za šitake pečurke.