Karanfilić potiče sa indonežanskih ostrva, a danas se gaji u tropskim zemljama kao što su Zanzibar, Tanzanija, Šri Lanka ili Brazil. Začin koji koristimo zapravo je neotvoreni pupoljak dveta karanfilića. Ajurveda ga smešta u grupu začina koji greju, slatkast je i aromatičan, a njegova jačina potiskuje sve druge ukuse. Bogat je antioksidansima i dobar izvor minerala, vitamina, omega 3 mastima i vlakana.

U ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini karanfilić je delotvoran stimulant i kao takav dobar za stomak i pluća. U knjizi "Joga bilja" autori ističu važnu ulogu karanfilića u prošćenju limfnog sistema. On pomaže varenje i stimuliše izlučivanje enzima u crevima. Zahvaljujući aktivnoj supstanci eugenol ovaj začin je i analgetik; za prvu pomoć kod zubobolje izgrickajte jedan karanfilić na bolnoj strani. Ne samo što će vam trenutno ublažiti bol, nego će antibakterijskim svojstvima zaštiti od dalje infekcije. Ta antibakterijska svojstva pomažu i kod bolnog grla, kašlja i prehlada. Ajurveda, tradicionalna kineska medicina, ali i Unani medicinski sistem ističu i da je blagi afrodizijak, a to svojstvo se povećava ako se pomeša sa muskatnim oraščićem.
Vrlo je važno da se konsultujete sa doktorom ako nameravate da se lečite karanfilićem. Kao što je slučaj sa drugim začinima, nauka je sve svesnija da i ovaj ima određena antikancerogena svojstva. Neke studije rađene na životinjama sa kancerom pluća i kože zaključile su da eugenol može da zaustavi porast kancerogenih ćelija, ali potrebno je još istraživanja.

Druge studije su pokazale da dnevna konzumacija jednog ili dva kranfilića snižava holesterol i nivo šećera u krvi, što može da pomogne dijabetičarima. Ja u sećanje uvek mogu da prizovem miris celih pomorandži izbockanih karanfilićima koje je mama spremala u zimskim mesecima. U kulinarskim čarolijama, karanfilić je čest sastojak raznih mešavina: marokanskog ras-el-hanouta, etiopijskog ili tunižanskog baharaat, francuskog quatre épicesa ili indijske garam masala. Samo nemojte da zaboravite da ovaj začin koristite u jako malim količinama, inače će neutralisati sve ostale arome. Karanfilić je dobar u kombinaciji sa sastojcima koji imaju eugenola, kao što su piment, cimet, vanila, muskatni oraščić, crveno vino, lovorov list, bosiljak, mirođija, pelin, celer i matičnjak. Evo kako možete da se igrate u kuhinji:

  • u kasno leto poširajte sočne breskve ili slatke kruške u crnom vinu kome ste dodali vanilu i mleveni karanfilić.
  • uposlite francusku tehniku clouté: na jednu polovinu luka koji ste isekli pričvrstite lovorov list sa dva karanfilića. Ovim možete da začinite supe, čorbe, sosove, kao što je bešamel, dinstana jela ili da dodate mahunarkama kad se kuvaju.
  • mleveni karanfilić dodajte kolačima i tortama kada koristite vanilu, daće im aromatičniji ukus.