Jamu je tradicionalni indonezijski lekoviti napitak od korenja, bilja, cveća, kora i začina. Jedna od njegovih jednostavnijih verzija ima sve više poklonika među virtuelnom wellness zajednicom, jer, osim što je ukusan, ima protivupalna, antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva, piše Magda Dežđek. Isprobajte sami - evo recepta!
Sastojci:
- 1 šoljica sveže kurkume, očišćene i iseckane
- ½ šoljice svežeg đumbira, očišćenog i iseckanog
- 4 šolje vode
- ½ šoljice meda
- ¼ šoljice sveže ceđenog soka od 2–3 limete
Priprema:
U blender dodajte kurkumu, đumbir i vodu. Blendirajte dok se sastojci ravnomerno ne pomešaju. Ulijte smesu u lonac, pa kuvajte na srednje jakoj vatri. Kad prokuva, smanjite vatru tako da napitak lagano krčka oko 15 minuta. Sklonite lonac sa vatre, pa napitak začinite medom i sokom od limete. Promešajte pa procedite kroz sito. Sipajte u teglu i čuvajte u frižideru. Napitak možete piti topao, na sobnoj temperaturi ili rashlađen kockicama leda.
Izvor: Sensa
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke
Koja je energija aprila 2025? Ivana nam otkriva tarot kartu koja predviđa harmoniju ako se čuvate jedne emocije
9 licemernih stvari koje radite s dobrim namerama: Način na koji dajete kompliment i kupujete poklon vas odaje
Koliko ste samouvereni? Prvo što vidite otkriva da li ste spremni na rizik ili vas parališu strahovi
3 horoskopska znaka doživljavaju preokret 1. aprila 2025: Zavrteće im se u glavi od para, miline i lepote