Jamu je tradicionalni indonezijski lekoviti napitak od korenja, bilja, cveća, kora i začina. Jedna od njegovih jednostavnijih verzija ima sve više poklonika među virtuelnom wellness zajednicom, jer, osim što je ukusan, ima protivupalna, antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva, piše Magda Dežđek. Isprobajte sami - evo recepta!

Sastojci:

  • 1 šoljica sveže kurkume, očišćene i iseckane
  • ½ šoljice svežeg đumbira, očišćenog i iseckanog
  • 4 šolje vode
  • ½ šoljice meda
  • ¼ šoljice sveže ceđenog soka od 2–3 limete

Priprema:

U blender dodajte kurkumu, đumbir i vodu. Blendirajte dok se sastojci ravnomerno ne pomešaju. Ulijte smesu u lonac, pa kuvajte na srednje jakoj vatri. Kad prokuva, smanjite vatru tako da napitak lagano krčka oko 15 minuta. Sklonite lonac sa vatre, pa napitak začinite medom i sokom od limete. Promešajte pa procedite kroz sito. Sipajte u teglu i čuvajte u frižideru. Napitak možete piti topao, na sobnoj temperaturi ili rashlađen kockicama leda.

Izvor: Sensa