Sa godinama metabolizam se prirodno usporava, telo se menja i postaje izazovnije sačuvati željenu figuru tela. Ukoliko ste u 50-im godinama i želite da smršate ili da sačuvate trenutnu figuru, važno je da imate zdravu i izbalansiranu ishranu, ali da posebnu pažnju posvetite doručku.

Doručak je najvažniji obrok u danu koji nam daje energiju, a od njega može značajno da zavisi i noivo šećera i holesterola u krvi, kao i kakav ćemo apetit imati u narednim obrocima. Uzimanje dovoljno proteina, vlakana i zdravih masti u prvom obroku u toku dana, može pomoći da ostvarite ciljeve gubitka težine u 50-im godinama.

Koje su najbolje namirnice za doručak u 50-im godinama - za zdravlje, mršavljenje i dobar osećaj:

1. Jaja - Jedna od najčešćih namirnica za doručak, jaja su odlična za početak dana na zdrav način! "Jaja sadrže proteine i masti, što vam pomaže da smanjite apetit tokom jutra, a verovatno i dana. Istraživanja sugerišu da su oni koji jedu 25 do 30 grama proteina ujutru često zadovoljni sa manje kasnije tokom dana. Kombinujte jaja sa sa ugljenim hidratima i sa vlaknima, kao što su tost od celog zrna ili ovasza dobro zaokružen doručak", kaže Ejmi Gudson, nutricionistkinja i autorka knjige "The Sports Nutrition Playbook".
Jedi ovo, ne ono
Prijavite se za naš bilten!

2. Grčki jogurt - Grčki jogurt je jedna od zdravijih opcija jogurta na policama prodavnica jer obično dolazi sa više proteina i manje dodanog šećera. "Sa visokim sadržajem proteina obezbeđuje oko 14 do 18 grama proteina na 170 grama, u zavisnosti od brenda. Takođe sadrži kalcijum i probiotike, koji su neophodni za optimalno zdravlje. Ponešajte grčki jogurt sa žitaricama od celog zrna i dobićete doručak prepun proteina", kaže Gudson.

3. Ovsena kaša i protein surutke - Ovsena kaša obezbeđuje vlakna koja mogu da vas održe duže sitim, povoljno deluju na varenje, pa čak i da zdravlje srca. Takođe, ova sjajna namirnica je značajna i za gubitak neželjene težine. "Čvrsto verujem u postizanje vaših dnevnih ciljeva za proteine. Ako želite da se rešite masti sa stomaka, onda je unos dovoljno proteina veoma važan za vaš uspeh", kaže Kortni D'Anđelo, nutricionistkinja. "Trebalo bi da težite da konzumirate iste grama proteina u odnosu na vašu težinu (ako želite da imate 63 kilograma (140 funti), trebalo bi da težite da jedete 140 grama proteina svaki dan). Proteini imaju mnoge zdravstvene prednosti, a jedna od njih je da pomaže da se oslobodite masti i izgradite mišiće. Ovas je bogata vlaknima, koja će regulisati varenje i održati osećaj sitosti duže, što će zauzvrat sprečiti prejedanje tokom celog dana."

4. Puter od kikirikija - Maslac od orašastih plodova sam po sebi ne bi bio dovoljan za doručak, ali može biti odličan dodatak mnogim vrstama obroka. "Dodavanje prirodnog putera od orašastih plodova na tost, ovsene pahuljice ili kaše može dodati neke zdrave masti i proteine na bazi biljaka koji mogu pomoći u održavanju sitosti, što bi vam možda moglo pomoći da se borite protiv gladi i da unesete manje kalorija na duge staze", kaže Lauren Manaker, nutricionista i autor knjiga za zdravu ishranu.

5. Zeleni čaj - Napitak pun benefita po uzdravlje, uključujući i pomoć pri kontroli težine.
"Konzumiranje zelenog čaja može biti lep dodatak vašem doručku. Sve dok se ne dodaju kalorični zaslađivači, zeleni čaj može podržati kontrolu težine zahvaljujući prirodnim jedinjenjima koje sadrži", kaže Manaker. Takođe, zeleni čaj sadrži antioksidante, pa je sjajan i za proces detoksikacije.

Izvor: Sensa