PLJESKAVICE OD PROSA

Veganske pljeskavice koje vas neće ostaviti ravnodušnima! Izuzetno zdrave, jako ukusne, sigurna sam da će ih zavoleti i oni koji preferiraju pljeskavice od mesa. Ovaj recept je tu da vam dokaže kako biljna hrana može biti izuzetno ukusna, ako znate kako da je pripremite, ne bojite se eksperimentisanja u kuhinji i isprobavanja novih ukusa. Proso je veoma zdrava namirnica i ovo je
jedan ukusan način da ga uvedete u svoju ishranu, piše KristinaĐorđević. food blogerka Vegetarijankau kuhinji.

Sastojci:

• 150 g prosa
• 1 glavica crnog luka
• 2 čena belog luka
• 1 krompir srednje veličine
• 1 šargarepa
• 1 paprika
• 1 puna kašika mlevenog lanenog semena
• 3 šake prezli
• so, biber
• sveži peršun
• prezle za valjanje
• ulje

Priprema:

Proso potopiti u vodu nekoliko sati pre pripreme. Laneno seme pomešati sa 4–5 kašika hladne vode i ostaviti da se zgusne. Na
malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Kada počne da mekša, dodati seckanu papriku, pa kada se i ona izdinsta, dodati očišćenu narendanu šargarepu i isto tako očišćen i narendan krompir. Pržiti nekoliko minuta, mešajući kašikom.

Dodati sitno seckani beli luk, malo posoliti i pobiberiti, pa čim luk počne da miriše, dodati proso prethodno dobro ispran pod vodom. Sve to naliti vodom koliko da se sav sadržaj šerpe prekrije, i kuvati na temperaturi srednje jačine, dok se povrće i proso ne skuvaju. Po potrebi dolivati pomalo vode. Kada povrće omekša i proso upije skoro svu tečnost, skloniti sa šporeta.
Ostaviti da se smesa malo prohladi i zgusne. Dodati „laneno jaje” i peršun, lepo sjediniti, zatim dodati i prezle (staviti dve šake prezli, pa, ako je potrebno, staviti i treću), umesiti smesu rukama, probati je i po potrebi dodati još začina.

Na veliki pleh od rerne staviti papir za pečenje. Poprskati ga sa malo ulja. Rukama oblikovati pljeskavice željene veličine (ja sam napravila 15 manjih), uvaljati ih u prezle i ređati na pleh. Kanuti preko njih malo ulja i peći u rerni ugrejanoj na 200
°C. Nakon 10-ak minuta pogledati kakve su sa donje strane; ako su porumenele i dobile finu koricu, okrenuti ih (vrlo su kompaktne i ne raspadaju se) i peći još 10-ak minuta. Pljeskavice su izuzetno ukusne i tople i hladne.

Izvor: Sensa