Da li je moguće zamrznuti tikvice i da li će zadržati korisna svojstva?

Tikvice su mnogima omiljena namirnica koju rado pripremaju za celu porodicu u raznim varjantama, od pohovanih tikvica, do musake, čorbi i potaža, pa čak i slatkiša. Ukoliko odlučite da zamrznete tikvice i duže uživate u njihovom ukusu od jedne sezone, onda je najbolje da se odlučite za sortu sa sa svetlom kožom i mesom.

Tikvice sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, kao i kalcijum, magnezijum, folnu kiselinu, bakar, selen, fosfor. Vitamin C se najbrže uništava kada se zamrzne, ostali su otporni na niske temperature.

Pravilno zamrzavanje je dobar način da se očuvaju korisna svojstva tikvica. Ako povrće pripremate od jeseni, onda do aprila zadržava do 75-80% hranljivih i važnih materija. Glavna stvar je da ih jedete prve zime i ne ostavljate ih za sledeću. Ukus tikvica se takođe čuva kada se zamrznu. Za razliku od patlidžana, one ne dobijaju gorak ukus.

Kako pravilno zamrznuti tikvice

Pravilna priprema tikvica je ključ za uspešno zamrzavanje. Najvažnije je da se za zamrzavanje koristi ono povrće u kojem ima manje vlage, tada se pulpa nakon odmrzavanja neće pretvoriti u vodenu kašu.

Pre nego što počnete da zamrzavate, potrebno je da izaberete one tikvice čija je koža u savršeno glatkom stanju bez znakova kvarenja, bez crnih tačaka i drugih nedostataka. Za ovu svrhu je najbolje sakupljati mlado, a ne prezrelo povrće. Povrće oprati i staviti u slanu vodu 30-50 minuta. Proporcije su otprilike sledeće: stavite 1-2 kašike soli na litar vode. Obično tikvice nemaju gorčinu, kao patlidžan, ali to je neophodno kako bi se pravilno očistile i koža učinila mekšom.

Ako niste uspeli da sakupite mlade tikvice, uklonite jezgro sa semenkama iz plodova. Kod mladih tikvica, koža se ne mora ukloniti, kod prezrelih je bolje da je odsečete. Isecite povrće kako želite. To mogu biti krugovi, uzdužne kriške ili kocke.

Pre zamrzavanja, iseckano povrće obavezno dobro osušite kako se ne bi slepilo u jednu grudvicu. Da biste to uradili, stavite tikvice na papirni ubrus.

Tikvice treba da spakujete u male kese, jer će vam kasnije biti teško da odvojite manji deo, a ponovno zamrzavanje je neprihvatljivo.

Pre nego što stavite kesu sa tikvicama u zamrzivač, ispustite što je moguće više vazduha iz nje. Koristite režim brzog zamrzavanja i čuvajte na -18°C do -23°C. Ne stavljajte pored ribe i mesa, tako da tikvice ne upijaju druge mirise.

Da li je potrebno blanširati tikvice pre zamrzavanja?

Reč "blanch" dolazi od francuskog blanchir. Jedna od opcija prevoda: "preliti proključalom vodom." Ovaj postupak se može primeniti na tikvicama pre zamrzavanja da bi se sačuvala njihova boja i tekstura.

Postupak pripreme smrznutih tikvica sa blanširanjem:

Operite tikvice i isecite na kockice. Prokuvajte slanu vodu (gore smo napisali proporcije).
Ubacite tikvice u vodu i kuvajte ih 3 minuta dok ne postanu svetlo zelene i ne omekšaju.
Brzo ohladite povrće. Da biste to uradili, uklonite ih šupljikavom kašikom i prebacite u posudu sa hladnom vodom. Ostavite ih nekoliko minuta, a zatim ocedite vodu kroz cediljku. Poređajte tikvice na ubrus da uklonite preostalu vodu i osušite povrće. Suvo voće podelite na porcije i spakujte u plastične kese.

Kako koristiti smrznute tikvice

Pošto su tikvice 95% vode, mogu postati mekše nakon zamrzavanja i odmrzavanja. Zbog toga je takvo povrće najprikladnije za bebi pire, supe, sosove i smutije. Nisu pogodni za salate.

Najbolje je da tikvice odmrzavate postepeno bez naglih promena temperature. Ne ubacujte ih u proključalu vodu, niti ih stavljajte u mikrotalasnu da se odmrznu. Bolje je da ih ostavite u činiji u frižideru da se postepeno odlede ili u posudi na sobnoj temperaturi.

(Sensa)