Svake godine pojave se novi trendovi u fitnesu, a u eri društvenih mreža na TikToku i Instagramu stalno se pojavljuju novi izazovi i tehnike. Tako je ove sezone popularna vežba pod nazivom "kineski topilica masti" koja može pomoći da brže smršate.

"Kineska topilica masti" je nova fitnes tehnika zasnovana na plesnim pokretima i pozicionirana kao efikasan metod sagorevanja masti. Ne zahteva posebnu opremu ili uređaje - može se izvoditi i u teretani i kod kuće. Jedina stvar koja može biti potrebna je ritmička muzika. Takav trening aktivira energetske centre tela, što značajno poboljšava metabolizam. Kako vežbate, opterećenje treba postepeno povećavati.

Tehnika vežbanja

Stanite i raširite noge malo šire od ramena i blago ih savijte u kolenima. Podignite ruke gore. Napravite oštar pokret kukovima napred i blago nagore, naprežući glutealne mišiće. Zatim se opustite dok se vraćate u početnu poziciju. Ponavljajte intenzivne pokrete iznova i iznova. U video prilogu ispod pogledajte kako se vežba izvodi!

Trbušni mišići uvek treba da budu napeti i uključeni u proces. Vežbu možete izvoditi jednom ili dva puta dnevno. Uprkos prividnoj jednostavnosti tehnike, u prvim danima bukvalno ćete osetiti kako deluje i bićete umorni.

Po pravilu, na video snimku, devojke se kreću visokim tempom uz muziku, ali prvih nekoliko treninga možete da radite vežbu svojim tempom da biste razumeli tehniku. Najčešća greška početnika je da se pomeraju ne karlicom, već kukovima, dok savijaju donji deo leđa. Prvo, to je pogrešno, a drugo, može dovesti do povreda i bola.

Preporuka kineskog trenera: da biste naučili kako da pravilno radite vežbu, stanite leđima uza zid, pritiskajući ramena i zadnjicu uz njega. Udahnite, potpuno pritiskajući leđa uza zid, a dok izdišete, gurnite karlicu napred, naprežući stomak.

Iako ova vežba može pomoći da smršate, proces mršavljenja počinje tek sa kalorijskimdeficitom – kada trošite više energije nego što dobijate hranom. Takođe, ukoliko imate određene povrede, važno je da se pre vežbanja konsultujete sa stručnjakom. Tokom vežbanja ne radite ništa naglo i ne "trzajte" kako se ne biste povredili, već savladajte polako tehniku, a onda povećajte tempo.

(Sensa)