Sastojci (za 4 do 6 osoba):

  • 180 g heljdinog brašna
  • 70 g prosenog brašna
  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g maslaca ili biomargarina
  • 100 g kokosovog ulja
  • 70 g smeđeg šećera
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašika meda
  • 2 vanilin bourbon šećera
  • 2 prstohvata soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 2 pune kašike psyllium pahuljica
  • 2 belanca
  • 1,5 dl mineralne vode
  • 1 dl zobenog ili kravljeg mleka
  • 300 g pekmeza od brusnica ili kajsija

Priprema: Penasto umutite maslac i kokosovo ulje s javorovim sirupom i medom. Od belanca mikserom umutite čvrst sneg. U posebnoj posudi pomešajte heljdino i proseno brašno s mlevenim orasima, smeđim šećerom, vanilinim šećerom, praškom za pecivo, skrobom, psylliumom i solju. Dodajte umućeni maslac, mineralnu vodu i mleko.

Mala slatka veganska torta: jednostavna, čokoladna i meka...

Lagano mešajte. Na kraju dodajte sneg od belanceta i polako ga umešajte u testo. Ulijte smesu u okrugli kalup prečnika 22 cm pa pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 45 do 50 minuta. Dobro ohladite tortu, najbolje preko noći. Isecite je na pola i premažite s pola količine pekmeza. Poklopite gornjom polovinom torte i ponovno premažite vrh torte ostatkom pekmeza. Ukrasite polovinama oraha ili pospite s dve kašike grubo seckanih oraha.