Sastojci (za 4 do 6 osoba):
- 180 g heljdinog brašna
- 70 g prosenog brašna
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g maslaca ili biomargarina
- 100 g kokosovog ulja
- 70 g smeđeg šećera
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašika meda
- 2 vanilin bourbon šećera
- 2 prstohvata soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 2 pune kašike psyllium pahuljica
- 2 belanca
- 1,5 dl mineralne vode
- 1 dl zobenog ili kravljeg mleka
- 300 g pekmeza od brusnica ili kajsija
Priprema: Penasto umutite maslac i kokosovo ulje s javorovim sirupom i medom. Od belanca mikserom umutite čvrst sneg. U posebnoj posudi pomešajte heljdino i proseno brašno s mlevenim orasima, smeđim šećerom, vanilinim šećerom, praškom za pecivo, skrobom, psylliumom i solju. Dodajte umućeni maslac, mineralnu vodu i mleko.
Lagano mešajte. Na kraju dodajte sneg od belanceta i polako ga umešajte u testo. Ulijte smesu u okrugli kalup prečnika 22 cm pa pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 45 do 50 minuta. Dobro ohladite tortu, najbolje preko noći. Isecite je na pola i premažite s pola količine pekmeza. Poklopite gornjom polovinom torte i ponovno premažite vrh torte ostatkom pekmeza. Ukrasite polovinama oraha ili pospite s dve kašike grubo seckanih oraha.