Sastojci za testo:

  • 1 šolja I trećina brašna T-850
  • pola šolje fino mlevenih badema
  • 1 i po kašicica praška za pecivo
  • četvrtina kašicice cimeta
  • četvrtina kašicice vanile u prahu
  • četvrtina kašicice soli
  • dve trećine šolje sojinog mleka
  • trećina šolje suncokretovog ulja
  • tri četvrtine šolje pirincanog slada ili pola šolje sirovog smeđeg šecera

Za fil:

  • 1 šolja biomargarina
  • pola šolje kakaoa
  • dve trećine šolje sirovog smeđeg šecera
  • 1 do 2 kašike sojinog mleka ili slatke pavlake
  • 24 blanširana badema ili nekoliko kašika listica badema (za ukrašavanje)

Pripema:

Posebno pomešajte suve i tečne sastojke pa ih nežno povežite u glatku smesu. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalupe za mafine obložite papirnatim korpicama pa svaku dopola napunite smesom. Smese za kapkejkove obično ima manje nego za mafine jer ovakve tortice imaju manje testa, a više fila.

Posle 15 minuta čačkalicom proverite da li je testo pečeno. Izvadite iz kalupa i ohladite. Dok se tortice hlade, napravite fil. U mlinu za kafu sameljite smeđi šećer (ako vam kvalitet šećera nije važan, u ovom receptu možete koristiti i šećer u prahu, koji ja izbegavam).

Ako kakao ima grudvice, prosejte ga. Pomešajte mleveni šećer sa kakao prahom. U visoku posudu stavite biomargarin pa ručnim mikserom mešajte sve dok ne dobijete gladak fil, a zatim, i dalje mešajući, polako dodajte kakao i šećer. Strpljivo mešajte; ako vam se čini da će fil biti previše suv (to zavisi od margarina), dodajte kašiku-dve sojinog mleka ili slatke pavlake. Još kratko mutate mikserom. Morate da dobijete gladak fil koji se lako maže.

Ako koristite cele bademe, blanširajte ih u vreloj vodi pa im ogulite opnu. Svaki badem se lako prepolovi u dva listića. Na ohlađene tortice špricom ili kašikom obilno nanesite fil pa ukrasite bademima. Uživajte u svakom sočnom zalogaju bogatih kapkejkova!

Kapkejk od čokolade...