Sastojci za testo:
- jedna i po šolja brašna T-850
- pola šolje integralnog brašna
- pola šolje kakaoa
- 2 kašičice praška za pecivo bez aluminijuma
- 1 kašičica sode bikarbone
- četvrtina kašičice soli
- malo cimeta u prahu
- pola šolje suncokretovog ulja
- dve trećine šolje pirinčanog slada
- tri četvrtine šolje sojinog mleka
- korica i sok mandarine, pomorandže ili limuna
Za preliv:
- 1 i po šolja tamne cokolade
- četvrtina šolje sojinog mleka
- 2 kašike pirinčanog slada
Za ukrašavanje:
- 2 šolje svežih ili zamrznutih višanja
- 2 do 3 kašike pirinčanog slada
- 1 do 2 kašike kuzu praha ili gustina
- sojin šlag
Priprema:
U posudi pomešajte suve sastojke. U drugoj posudi žicom izmešajte tečne sastojke, osim naseckane čokolade. Tečne sastojke dodajte suvim pa ih kašikom povežite u glatku smesu. Ne koristite mikser jer se testo neće lepo podići i biće žilavo. Na kraju dodajte komadiće čokolade i još jednom nežno promešajte.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalupe za mafi ne obložite papirnim korpicama i svaku dopola napunite smesom. Ako vam ostane smese, ravnomerno je rasporedite po kalupima. Pecite 15 do 20 minuta. Zabodite čačkalicu u jednu torticu - ako izađe čista, testo je pečeno. Izvadite kapkejkove iz kalupa i ostavite da se dobro ohlade.
Za čokoladni preliv čokoladu otopite na pari (posuda sa čokoladom ne sme da dodiruje vrelu vodu i pazite da vam u čokoladu ne kapne malo tečnosti jer će se zgrušati). U manjem loncu zagrejte sojino mleko i slad pa dodajte u otopljenu čokoladu i žustro promešajte da se sve poveže.
Ohladite na sobnoj temperaturi. Odvojite 24 višnje. Ostalim višnjama dodajte pola šolje vode, prokuvajte, umutite pa vratite na laganu vatru. U zdeli otopite kuzu / gustin u malo hladne vode pa lagano dodajte u sirup od višnje, mešajući žicom sve dok se sirup ne zgusne.
Ohladite. Naređajte kapkejkove, svaki premažite punom kašikom čokoladnog fila, zatim stavite šlag, a na njega po dve višnje i sve prelijte kašikom sirupa od višanja. Pospite sa još malo narendane čokolade i svi će se zaljubiti u vase minijaturne torte.
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 11. april 2025: Lav izlazi iz zone udobnosti, Vaga nije zadovoljna partnerovim ponašanjem
Koliko je med dobar za kožu i kako da ga koristite? Hidrira, hrani i vraća sjaj - on je kozmetičko čudo
3 fraze koje sve stavljaju na mesto i pomažu da se smirite: Čim jednu misao obojite u crno, ove reči su spas