Sastojci za testo:

  • jedna i po šolja brašna T-850
  • pola šolje integralnog brašna
  • pola šolje kakaoa
  • 2 kašičice praška za pecivo bez aluminijuma
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • četvrtina kašičice soli
  • malo cimeta u prahu
  • pola šolje suncokretovog ulja
  • dve trećine šolje pirinčanog slada
  • tri četvrtine šolje sojinog mleka
  • korica i sok mandarine, pomorandže ili limuna

Za preliv:

  • 1 i po šolja tamne cokolade
  • četvrtina šolje sojinog mleka
  • 2 kašike pirinčanog slada

Za ukrašavanje:

  • 2 šolje svežih ili zamrznutih višanja
  • 2 do 3 kašike pirinčanog slada
  • 1 do 2 kašike kuzu praha ili gustina
  • sojin šlag

Priprema:

U posudi pomešajte suve sastojke. U drugoj posudi žicom izmešajte tečne sastojke, osim naseckane čokolade. Tečne sastojke dodajte suvim pa ih kašikom povežite u glatku smesu. Ne koristite mikser jer se testo neće lepo podići i biće žilavo. Na kraju dodajte komadiće čokolade i još jednom nežno promešajte.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalupe za mafi ne obložite papirnim korpicama i svaku dopola napunite smesom. Ako vam ostane smese, ravnomerno je rasporedite po kalupima. Pecite 15 do 20 minuta. Zabodite čačkalicu u jednu torticu - ako izađe čista, testo je pečeno. Izvadite kapkejkove iz kalupa i ostavite da se dobro ohlade.

Za čokoladni preliv čokoladu otopite na pari (posuda sa čokoladom ne sme da dodiruje vrelu vodu i pazite da vam u čokoladu ne kapne malo tečnosti jer će se zgrušati). U manjem loncu zagrejte sojino mleko i slad pa dodajte u otopljenu čokoladu i žustro promešajte da se sve poveže.

Zašto je višnja superhrana...

Ohladite na sobnoj temperaturi. Odvojite 24 višnje. Ostalim višnjama dodajte pola šolje vode, prokuvajte, umutite pa vratite na laganu vatru. U zdeli otopite kuzu / gustin u malo hladne vode pa lagano dodajte u sirup od višnje, mešajući žicom sve dok se sirup ne zgusne.

Ohladite. Naređajte kapkejkove, svaki premažite punom kašikom čokoladnog fila, zatim stavite šlag, a na njega po dve višnje i sve prelijte kašikom sirupa od višanja. Pospite sa još malo narendane čokolade i svi će se zaljubiti u vase minijaturne torte.

Torta od sušenih kajsija...