Zeleni biber zapravo je nedozreo plod bibera i najčešće se čuva u slanoj vodi ili sirćetu da bi zadržao boju, a ako je u suhoj formi, mora se brzo iskoristiti. Naći ćete ga u raznim jelima jugoistočne Azije, posebno tajlandskoj, ali i kreolskoj kuhinji. Ima blaži ukus od crnoga bibera, pomalo voćni.
Beli biber je zreo, crveni plod, oguljene kore, zbog čega je manje pikantan od crnog bibera.
Crveni biber bere se kao potpuno zreo plod koji se pre sušenja podvrgava sličnom postupku kao i zeleni da bi u sušenju zadržao svoju boju.
Na stolu se ipak najčešće nađe crni biber, a u upotrebi je već hiljadama godina. Dobija se takođe od nezrelih plodova, samo lagano pocrvenelih na suncu, koji se onda obično kuvaju, a potom suše na suncu.
Postoje različite vrste crnog bibera koje nose ili naziv mesta gdje se uzgajaju ili naziv luke iz koje se izvoze: indijski malabar, vijetnamski, indonezijski lampong, brazilski, malezijski sarawak... U svetu se za ljubitelje bibera organizuju i posebne „degustacije".
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!