Ostalo je još nekoliko sati do kraja radnog vremena i već polako osećate umor. U jednom trenutku posežete za šoljicom skuvane kafe koja vam od jutra stoji na stolu i pitate se: „Smem li ja to uopšte da popijem?" Evo odgovora na to pitanje!

Nova klinička istraživanja: zašto je kafa dobra u borbi protiv raka debelog creva...

1. Šta ako je reč o kafi s mlekom?

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mleko može ostati sveže i nedelju dana nakon otvaranja. Ako ga pak ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuvajte sebi novu kafu.

2. Menja li se vremenom ukus skuvane kafe?

Skuvana kafa može da promeni ukus i nakon 30 minuta, a posle tog vremena imate otprilike četiri sata pre nego se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuvanja.

3. Šta se dešava kad crna kafa odstoji?

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada verovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuvana. Bolja je ideja napraviti novu, a ako ste baš rešeni da popijete baš tu kafu, bolje je da bar prethodnno zagrejete.

Izvor: Kurir