Potrebno je:

  • 100 g patlidžana
  • so
  • 2 cikorija salate
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • po 1/2 crvene i zelene paprike
  • sok od jednog limuna
  • biber
  • malo šećera
  • kašika kapra
  • nekoliko grančica peršuna

Plavi patlidžan na novi način: aromatični bećar paprikaš sa neobičnom mešavinom povrća (VEGAN + RECEPT)

Priprema:

Oprati plavi patlidžan, obrisati ga i iseći na šnite debele oko 2 cm, posoliti i ostaviti da stoji oko pola sata, a zatim ocediti.

Očistiti cikoriju, pokidati listove, oprati je, ako su listovi veliki mogu se iseći na manje. Oprati paprike, očistiti i iseći na trake.

Dobro zagrejati maslinovo ulje i u njemu propržiti kolutove plavog patlidžana sa obe strane, dok ne dobije lepu zlatnožutu boju i hrskavu koru.

Za sos izmešati sok od limuna sa solju, biberom i šećerom. Mešajući dodati dve kašike ulja.

Na četiri tanjira poređati listove cikorije, pečene šnite plavog patlidžana i isečene paprike. Zatim sve posuti sa malo kapra i preliti pripremljenim sosom.

Oprati peršun, dobro ga otresti od vode i iskidati listiće sa drščica.

Garnirati sa listovima peršuna i servirati kao prilog bareni krompir ili uz baget.

Izvor: Eparhija-sabacka