Salata od plavog patlidžana i cikorije poznata je u mediteranskom pojasu kao "vitaminska salata zdravlja". Evo zašto!

Potrebno je:
- 100 g patlidžana
- so
- 2 cikorija salate
- 4 kašike maslinovog ulja
- po 1/2 crvene i zelene paprike
- sok od jednog limuna
- biber
- malo šećera
- kašika kapra
- nekoliko grančica peršuna
Priprema:
Oprati plavi patlidžan, obrisati ga i iseći na šnite debele oko 2 cm, posoliti i ostaviti da stoji oko pola sata, a zatim ocediti.
Očistiti cikoriju, pokidati listove, oprati je, ako su listovi veliki mogu se iseći na manje. Oprati paprike, očistiti i iseći na trake.
Dobro zagrejati maslinovo ulje i u njemu propržiti kolutove plavog patlidžana sa obe strane, dok ne dobije lepu zlatnožutu boju i hrskavu koru.
Za sos izmešati sok od limuna sa solju, biberom i šećerom. Mešajući dodati dve kašike ulja.
Na četiri tanjira poređati listove cikorije, pečene šnite plavog patlidžana i isečene paprike. Zatim sve posuti sa malo kapra i preliti pripremljenim sosom.
Oprati peršun, dobro ga otresti od vode i iskidati listiće sa drščica.
Garnirati sa listovima peršuna i servirati kao prilog bareni krompir ili uz baget.
Izvor: Eparhija-sabacka