Sigurno ste barem jednom u životu osetili peckanje pri mokrenju ili težinu i pritisak u mokraćnoj bešici. Kada se jave ti simptomi uglavnom je reč je o urinarnoj infekciji.

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crevima dospeju u mokraćnu bešiku. Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija ešerihije koli, koja se prirodno nalazi u vašim crevima.

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cevi. Infekcija se najčešće javlja kod devojaka koje su tek stupile u seksualne odnose i kod žena u menopauzi.

Simptomi urinarne infekcije su osećaj pritiska u mokraćnoj bešici, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura i bolovi u donjem delu stomaka.

Kako da napravite zdrav i efikasan napitak od prosa za čišćenje bubrega...

Iako krv u urinu nije razlog za paniku, kod svake urinarne infekcije treba da delujete što pre. Ako previše odugovlačite s početkom lečenja, bakterije mogu dospeti u bubrege i izazvati veće komplikacije. Tako da ne treba da čekate više od nekoliko dana.

I kod žena i kod muškaraca, povećanju rizika od urinarnih infekcija najviše pridonose loše higijenske navike, ali i preterana higijena (upotreba agresivnih sapuna i gelova koji uništavaju dobre bakterije), kupanje u kadi ili bazenu, odlaganje odlaska u toalet (zadržavanje mokraće), polne bolesti poput gonoreje i klamidije, povećana prostata kod muškaraca, slab imunitet.

Kada koristite prirodne lekove za lečenje urinarnih infekcija, veoma je važno da pijete što veće količine vode kako biste kod svakog pražnjenja bešike izbacili što više bakterija.

Poznato je da na urinarne infekcije najblagotvornije deluju biljke kao što su brusnica i uva, a nešto manje poznate su breza i kukuruzna svila, kao i peršun.

Predstavljamo vam 5 prirodnih lekova za lečenje urinarnih infekcija!

Uva - Od ove biljke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, pravi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije - uvin čaj.
Važno je da znate da ne smete da kombinujete uvin čaj s brusnicom, jer brusnica poništava njegovo dejstvo.

PageBreak

Uvin čaj je najpopularniji prirodan lek za urinarne infekcije

Priprema uvinog čaja - Kašičicu sušenih listova uve prelijte s 250 ml proključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite pa popijte bez šećera. Ovaj čaj pijte tri puta dnevno, uvek sveže pripremljen. Nemojte da pijete čaj u kontinuitetu duže od 10 dana.

Brusnica - Poznato je da ove crvene bobice snažno deluju kod infekcija uzrokovanih tvrdokornom bakterijom ešerihijom koli, a delotvorne su i kod ostalih upala povezanih s urinarnim traktom. Brusnica sprečava razvoj bakterija u ćelijama mokraćnih kanala nakon čega ih, prilikom mokrenja, izbacujete iz organizma.

Priprema čaja: U pola litre vode dodajte 30 g brusnica, zakuvajte pa kuvajte dok polovina tečnosti ne ispari. U čaj dodajte 1 kašiku meda pa pijte tri puta dnevno po 1 šolju posle obroka.

Breza - Lišće breze poznato je po svojim diuretičkim svojstvima. Osim što deluje kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod upale uretre, takođe ublažava kožne bolesti, reumu i čisti krv.

Priprema čaja: Kašičicu osušenih listova breze prelijte sa ½ litre vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta pa procedite. Pijte po 4 šolje dnevno, između obroka, a nakon svake šolje popijte i po čašu obične vode. Ne preporučuje se srčanim i bubrežnim bolesnicima.

Peršin - Ovaj vrlo zdrav sastojak svake kuhinje ima učinak detoksikacije, a poznato je i da deluje kao diuretik, odnosno podstiče mokrenje. Zato ga što češće jedite svežeg ili pripremajte čaj od peršina (svežeg ili sušenog) kako biste ubrzali lečenje tegoba urinarnog trakta.

Moćni antivirus tonik za imunitet i lečenje infekcija...

Priprema čaja od sušenog peršina: U šolju vruće vode dodajte 1 do 2 kašičice osušenog peršuna ili korena peršina, ostavite da odstoji 10-ak minuta. Pijte po 3 šolje toplog čaja dnevno, posle obroka.

Priprema čaja od svežeg peršina: Zakuvajte 1 do 2 šolje vode, pa dodajte 1 šolju svežeg peršuna. Smanjite vatru i ostavite da lagano provri 6 do 10 minuta. Procedite pa pijte napitak dok je vruć.

Kukuruzna svila - Osim što čaj pripremljen od kukuruzne svile rastvara kamenac i podstiče izbacivanje peska iz bubrega, snažno deluje i kod infekcija urinarnog trakta.

Priprema čaja: U 3 dl vruće vode stavite 1 kašiku osušenih niti kukuruzne svile. Kuvajte oko 3 minute, poklopite i ostavite da se ohladi. Pijte po 3 puta dnevno, uvek ohlađen čaj.

Izvor: Alternativa za vas