U ovakvom obliku svoju porciju zdravog povrća rado će pojesti i oni koji ga inače prevrću po tanjiru. Ova slana torta, koja je odlična i za grickanje na zabavi, može se pripremiti dan pre pa podgrejati i zapeći u rerni.

Sastojci:

  • 200g cvasti brokolija
  • 300g cvasti karfiola
  • 1 kašika ekstradevičanskoga maslinovog ulja
  • so
  • 100g rendanog sira

Veganski recept: čorba od brokolija i crnog luka (POSNO)

za palentu

  • 1 litar vode
  • kašičica soli
  • 1 kašika ekstradevičanskoga maslinova ulja
  • 250g instant-palente

Priprema:

Brokoli i karfiol 10 minuta kuvati na pari ili 7-8 minuta u kipućoj vodi. Dobro ih iscedite pa ih posolite i nauljite delom maslinovog ulja. Ostatkom dobro premažite okrugli kalup prečnika oko 24 cm.

U velikom loncu zagrejte vodu kojoj ste dodali so i maslinovo ulje. Kad prokuva, sipajte palentu uz neprestano mešanje kako ne bi nastale grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, odnosno prema uputstvu na pakovanju. Sklonite s vatre pa uspite 2/3 rendanog sira, a zatim i skuvan brokoli i karfiol.

Smesu ulijte u kalup, poravnajte površinu pa kalup poklopite tanjirom i ostavite da se smesa ohladi i stvrdne. Potom pospite preostalim sirom i zapecite pod grillom u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se sir ne rastopi, a površina postane zlatnosmeđa. Isecite i poslužite.

Izvor: Sensa klub