Obrok salata sa tikvicama i brokolijem u prelivu od limuna
Sastojci za 2 tanjira:
- 250 g kratke paste
- 2 zucchini tikvice
- 1 manji brokoli
- 250 g mešane salate, rukola i matovilac
- 80 g sirovog indijskog oraha
Za preliv od limuna:
- 1 limun
- 1 kašika dižon senfa
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika bagremovog meda
- so i biber po ukusu
Priprema:
U zagrejanom tiganju istostirajte kratko indijski orah, koliko da porumeni i ostavite da se ohladi.
Tikvice prepolovite po dužini, pa isecite na tanje listove. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, posolite i pobiberite po ukusu i poprskajte sa malo maslinovog ulja, pa stavite u rernu na 160o C da se blago zapeku, oko 10-ak minuta.
Skuvajte pastu u slanoj vodi, procedite višak vode i ostavite je poklopljenu sa strane.
Iskoristite paru iz lonca dok se kuva pasta da obarite brokoli, oko 5 minuta, tek koliko da omekša i odmah ga prelijte hladnom vodom da zadrži lepu zelenu boju.
Za preliv iscedite limun, najbolje u staklenu teglicu sa poklopcem. Dodajte i ostale sastojke, zatvorite teglicu i snažno promućkajte da se sve spoji.
Izvor: Sensa