Paradajz je tokom leta omiljena namirnica, a najviše ga jedemo u kombinaciji sa crnim lukom i krastavcem. Sada je trenutak da probate nešto novo i lepše, a ukus će vas potpuno oduševiti.
Tajna ove salate je u jednom sastojku. Nikada ne biste mogli pretpostaviti, ali ako dodate lisitiće sveže mente u paradajz, dobićete ukusno letnje jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osim što je ukusan, ne smemo zaboraviti i na zdravstvene dobrobiti paradajza.
Donosimo vam recept za posebnu paradajz salatu - možete je jesti kao obrok ili kao prilog glavnom jelu.
Sastojci:
- Paradajz - 1 kg.
- Slatka paprika - 2 komada
- Peršun - 2 veze
- Mirođija - 1/2 veze
- Nana - 3-5 listova
- Beli luk - 3-4 čena
- Alkoholno sirće - 1 kašika
- Biljno ulje - 4 kašike
- Šećer - 1,5-2 kašičice
- So - 1 kašičica
- Ljuta paprika - po ukusu
Priprema:
Slatku papriku, beli luk, nanu, mirođiju ljutu papriku, sirće, biljno ulje, šećer i so ubacite u blender i mutite dok ne dobijete jedinstvenu smesu.
Operite paradajz, pa ga prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 5-7 minuta, a zatim procedite i skinite kožicu sa paradajza. Zahvaljujući ovoj tehnici, paradajz će se mnogo brže marinirati. Isecite svaki paradajz na 4 dela.
Paradajz ubacite u posudu u kojoj ćete služiti salatu i rešajte po slojevima. Svaki sloj prelijte dobijenom marinaom i posipajući peršunom.
Pokrijte salatu folijom i ostavite da se marinira 2 sata na sobnoj temperaturi, a zatim dobro izmešajte i stavite u frižider preko noći.
Prijatno!
Izvor: Sensa