Omiljeni presto sos pravi se od bosiljka, ali sada vam donosimo varijantu za pesto od peršuna koji možete koristiti i kao dodatak jelima, ali i kao namaz. Ovaj brz i ukusan recept postaće vam omiljen, a savršeno se slaže sa grilovanim hlebom, mesom, pečenim krompirom, pirinčom i špagetama. Donosimo vam gušću vatijantu za pesto od peršuna, ali ako želite da bude malo ređi, dodajte mu maslinovo ulje.
Peršun ima brojne zdravstvene blagodati, ali je strašno vredan začin u svakoj kuhinji različitih kultura. Snažna aroma peršuna daće jelu poseban ukus, a možete čak i pola kašičice ovog pesto sosa ubacivati u čorbe.
Sastojci:
- 60 g peršuna
- 100 g oraha
- 2 čena belog luka
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 prstohvat soli
- Biber
- Parmezan (količina po ukusu)
Priprema:
Očistite i operite peršun, pa ga iseckajte. Sipajte peršun u blender, pa dodajte orahe, luk, i maslinovo ulje. Sve zajedno umutite dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Dodajte u smesu so, biber i parmezan. Promešajte i dodajte ulje ili parmezana, u zavisnosti od ukusa i željene gustine.
Izvor: Sensa