Ukoliko izbegavate slatkiše jer se plašite da ćete dobiti kilograme ili ste trenutno na dijeti, ne morate se odricati u potpunosti slatkiša. Važno je samo da mudro kombinujete namirnice i možete dobiti zdrav kolač sa manjim procentom kalorija, ali na ukusu mu neće faliti.
Donosimo vam recept za kolač sa bananom koji se topi u ustima, sprema se brzo i vrlo je jednostavan. Mogu ga praviti i početnicii u kuhinji, a posebno će vam prijati kombinacija jogurta i banane. Umesto šećera koristimo med, a belo brašno menjamo integralnim!
Sastojci:
- 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
- 1 jaje
- 100g grčkog jogurta
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika biljnog ulja
- 2 kašike meda
- 2 banane
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice soli
Za fil:
- 100g krem sira sa smanjenom masnoćom
- 50g grčkog jogurta
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika meda
Priprema:
Stavite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. U blender stavite banane, 100g grčkog jogurta, med, 1/4 kašičice ekstrakta vanile, ulje i jaje. Miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu, oko 1 minut. U velikoj posudi umutite brašno, cimet, sodu bikarbonu i so. Ostavite na stranu. Sipajte izmešane mokre sastojke u suve sastojke. Dobro umutiti dok se ne sjedini. Sipajte testo u pleh i pecite 25-30 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi.
Napravite fil od 100g krem sira, 50 g grčkog jogurta, 1/4 kašičice ekstrakta vanile i 1 kašikom meda. Sve sastojke umutite mikserom, pa nanesite na ispečen i ohlađen kolač. Isecite kolač na kocke i uživajte.
U jednom srednjem parčetu ove torte ima oko 190 kalorija.
Izvor: Sensa